Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

veliko slavlje

Senegal izgradio nacionalni stadion za samo 18 mjeseci

New Project – 2022-02-23T090850.671

To je druga najveća sportska građevina u zemlji nakon stadiona Leopolda Sedar Senghora (60.000 mjesta) izgrađenog 1985. u Dakaru

Novi afrički nogometni prvak Senegal sada ima stadion po međunarodnim standardima, otvoren uz veliko slavlje u utorak u Diamniadiju, tridesetak kilometara od Dakara.

Novi stadion, koji prima 50.000 gledatelja izgradila je turska građevinska kompanija Summa u samo 18 mjeseci, a izgradnja je stajala oko 230 miliona eura.

Stadion nosi ime po bivšem predsjedniku Senegala Abdoulayeu Wadeu, a osim nogometa na njemu će se moći održati atletska takmičenja, te utakmice ragbija.

“Ovo je istorijski dan za Senegal, ali i za Afriku,” rekao je predsjednik Afričke nogometne federacije (CAF) Patrice Motsepe na svečanosti otvaranja.

Svečanom otvaranju stadiona prisustvovao je i predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Gianni Infantino.

“Ovdje smo u Diamniadiju kako bismo otvorili ovaj veličanstveni stadion. Ovo mi je prvi put, ali neće biti posljednji. Ovdje ćemo organizirati najveće turnire na svijetu. Jer to je stadion dostojan Svjetskog prvenstva,” poručio je Infantino.

To je druga najveća sportska građevina u zemlji nakon stadiona Leopolda Sedar Senghora (60.000 mjesta) izgrađenog 1985. u Dakaru.

“Za ono što nogomet predstavlja u Senegalu, za sve sjajne senegalske igrače, trebao nam je ovakav sjajan stadion,” kazao je sportski novinar El Hadj Thierno Drame.

Stadion je otvoren revijalnom utakmicom između senegalskih legendi te afričkih nogometnih legendi koja je završila 1:1.

Prva velika utakmica na stadionu će se igrati 29. marta kada će Senegal igrati protiv Egipta u uzvratnom susretu treće runde kvalifikacija za SP 2022. Prvi dvoboj je 25. marta u Kairu.

Bit će to repriza nedavnog finala afričkog Kupa nacija u kojem je Senegal pobijedio Egipat sa 4:2 boljim izvođenjem jedanaesteraca osvojivši prvi naslov afričkog prvaka.