Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sutra Izborna Skupština: Elvedin Begić ostaje na čelu NSBiH?

nsbih1

Izborna Skupština Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine (NS BiH) održat će se sutra, 22. decembra, u hotelu “Terme” u sarajevskom predgrađu Ilidži, na kojoj će biti izabrano novo rukovodstvo nacionalne asocijacije u četverogodišnjem mandatu.

Šezdeset delegata Skupštine NS BiH (40 iz Federacije BiH i 20 iz Republike Srpske) birat će 13 od 15 članova Izvršnog odbra, jer su dva predsjednika entitetskih saveza FBiH i RS, Irfan Durić i Mile Kovačević u državnu “fudbalsku vladu” ušli statutarnim automatizmom. Za preostalih 13 mjesta u IO 26 je kandidata, po dva iz devet kantona u FBiH i četiri iz regija u RS. U IO ući će po jedan pobjednik “međusobnog duela”, odnosno onaj koji dobije više glasova delegata Skupštine.

Kandidati za članove IO

Iz FS RS kandidati za četiri pozicije u IO su Slobodan Đorđić ili Milorad Sofrenić (Područni fudbalski savez Bijeljina), Mladen Jelača, Ranko Vučković (PFS Prijedor), Draško Ilić, Zlatko Spasojević (PFS Doboj – PFS Banja Luka), Dragan Kulina, Žarko Laketa (PFS Istočno Sarajevo – PFS Trebinje).

Iz Federacije BiH kandidati za devet mjesta u IO NS BiH su Mato Barukčić ili Mato Jozić (Nogometni savez Posavske županije), Mirsad Kukuruzović, Nurdin Peštalić (NS Tuzlanskog kantona), Muhamed Begagić, Mirsad Heleg (NS Zeničko-dobojskog kantona), Samir Imamović, Muhidin Raščić (Fudbalski savez Bosansko-podrinjskog kantona), Dino Basara, Midhet Sarajčić (NS Srednjebosanskog kantona-županije), Ivan Beus, Mladen Margeta (NS Hercegovačko-neretvanskog kantona-županije), Josip Bevanda, Dragan Soldo (NS Zapadnohercegovačke županije), Elvedin Begić, Adnan Džindo (FS Kantona Sarajevo), Branko Ivković, Ivan Perić (NS Hercegbosanske županije).

Nakon što Skupština konstituiše novi saziv IO svaki od 15 članova imat će pravo podnijeti kandidaturu za predsjednika N/FS BiH.

Otpada jedan od najboljih 

Prema posljednjim informacijama, po svemu sudeći jedini kandidat za predsjednika NS BiH sutra bi trebao biti aktuelni prvi čovjek bh. fudbala Elvedin Begić, koji je proteklih dana u medijima tvrdio da se neće kandidirati za novi mandat. Begića su javno jednoglasno obećali podržati predstavnici iz RS-a. Begić uživa većinsku podršku u FBiH.

“Član Izvršnog odbora koji u prvom krugu glasanja članova Skupštine NS BiH dobije najmanje tri četvrtine glasova delegata prisutnih na sjednici bit će izabran za predsjednika. Ako ne dobije tri četvrtine glasova u prvom, u drugom krugu predsjednik će biti izabran većinskom voljom”, navodi se u Statutu NS BiH.

Skupština će birati i dva potpredsjednika Saveza. Kako sada stvari stoje, jedan od njih ostat će Ivan Beus, dok bi drugi trebao biti Mile Kovačević, koji će zamijeniti Darka Ljubojevića, prema tvrdnjama čelnika UEFA-e proteklih godina jednog od najboljih fudbalskih radnika u BiH. Ljubojević, bivši proslavljeni fudbaler Borca i beogradske Crvene zvezde na prethodno održanim lokalnim izborima u Banjoj Luci nije dobio podršku kako bi se našao među kandidatima za novi mandat u IO N/FS BiH.

Sjednica Izborne skupštine N/FS BiH počinje sutra u 11 sati.

Dokumenti pokazuju brojne malverzacije u Nogometnom savezu BiH (FOTO)