Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počeo Mundijal

Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru otvoreno svečanom ceremonijom

sp katar otvorenje stadion ss

Čeka se još samo i prva utakmica, koju od 17 sati igraju Katar i Ekvador

Utakmicom selekcija Katara i Ekvadora na stadionu Al Bayt, danas je otvoreno Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru na kojem učestvuju 32 reprezentacije.

Prvoj utakmici prvenstva prethodila je svečana ceremonija otvaranja u okviru koje je nastupio između ostalih i američki glumac Morgan Freeman.

Za ovaj veliki međunarodni sportski spektakl, koji se prvi put održava na Bliskom istoku, Katar se pripremao 12 godina.

Također, prvi put u historiji najbolji nogometaši svijeta borit će se za titulu šampiona u novembru i decembru, a drugi put na tlu Azije, nakon prvenstava u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine.

Za naslov svjetskog prvaka bore se 32 reprezentacije, ali nemaju sve iste izglede za osvajanje titule. Brazil je, prema anketama i svjetskim kladionicama, najveći favorit za osvajanje Svjetskog prvenstva u Kataru, a slijede Argentina, Francuska, Engleska i Španija.

Finale je na programu 18. decembra na Lusail Iconic stadionu, na Nacionalni dan zemlje domaćina, a titulu brani Francuska, koja je prije četiri godine u Rusiji osvojila trofej pobjedom protiv Hrvatske 4:2.

Ovo je 22. Svjetsko nogometno prvenstvo i posljednje koje će se igrati u ovom formatu, s 32 reprezentacije. Naime, već od narednog prvenstva planira se proširenje na 48 zemalja učesnica.

Svih osam stadiona na kojima će se igrati utakmice SP-a smješteni su u radijusu od 50 kilometara od Dohe.

Stadion Al Bayt, smješten u Al Khoru, na sjeveroistoku Katara, ugostit će devet utakmica Svjetskog prvenstva i to otvaranje u kojem igraju Katar – Ekvador, pet mečeva grupne i tri nokaut faze. Stadion kapaciteta 60.000 ljudi, dobilo je ime po “bayt al sh’aru”, šatorima koje su kroz historiju koristili nomadi u Kataru i regiji Zaljeva.

Za sigurnost na Svjetskom prvenstvu u Kataru brinut će se više od 50.000 ljudi. S partnerima iz 13 zemalja, Katar je rasporedio oko 50.000 policajaca, zaštitara i drugih sigurnosnih snaga, kako bi Mundijal prošlo bez problema.