Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Savez logoraša u BiH

Obilježena 30. godišnjica početka raspuštanja logora Manjača kod Banjaluke

logor manjaca

Pred Sudom BiH, Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu, Županijskim sudovima u Splitu i Zagrebu, te Okružnim sudom u Banjoj Luci, za dokazane ratne zločine u logoru Manjača osuđeni su samo neki od glavnih zločinaca na oko 130 godina zatvora

Više od 300 učesnika danas je obilježilo 30. godišnjicu početka raspuštanja logora Manjača kod Banje Luke.

Predsjednik Saveza logoraša u BiH Seid Omerović izjavio je za Fenu da je kroz taj logor prošlo više od 5.000 logoraša, pretežno bošnjačke i hrvatske, ali dijelom i srpske nacionalnosti koji se nisu uklapali u tadašnje vizije podijeljene Bosne i Hercegovine.

Dodao je da za tu populaciju danas poseban problem predstavlja nepostojanje zakona o zaštiti žrtava ratne torture u FBiH, iako su određeni pomaci napravljeni tokom ove godine.

Omerović je istakao da je u posljednjih nekoliko godina izostala institucionalna podrška i izrazio nadu da će ona uskoro postati konkretnija.

Logor Manjača je formiran 1991. na vojnom poligonu radi pritvaranja stanovnika sa ratišta u susjednoj Hrvatskoj, da bi nakon toga bio namijenjen zatvaranju logoraša iz opština Sanski Most, Ključ, Prijedor, Kotor Varoš, Doboj, Mrkonjić Grad, Šipovo i Banja Luka.

Pred Sudom BiH, Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu, Županijskim sudovima u Splitu i Zagrebu, te Okružnim sudom u Banjoj Luci, za dokazane ratne zločine u logoru Manjača osuđeni su samo neki od glavnih zločinaca na oko 130 godina zatvora.