Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Analitičar na CBS-u

Thierry Henry bi uveo četiri nova pravila u fudbal

Thierry Henry
Foto: Screenshot/ YouTube

Henry bi uveo pravilo po kojem bi se ekipama dodjeljivao još jedan bod ako bi u utakmicama zabile tri ili više golova, bez obzira na rezultat

Nekadašnjinapadač Arsenala, Barcelone i francuske reprezentacije Thierry Henry danas radi kao analitičar za televiziju CBS. U njihovoj nogometnoj emisiji predložio je četiri pravila koja bi, kako on smatra, poboljšala igru u cjelini. Fokus je na povećanju broja pogodaka na utakmicama i sudijskim greškama.

Prevencija krađe vremena

“Kad tim ima povoljan rezultat i odbija igrati, izbija loptu van igre, sudija bi smio dati slobodan udarac protivnicima na 25 metara. Protivnička ekipa mogla bi birati odakle će pucati, samo da je u zoni od 25 metara. Mislim da bi to natjeralo ekipe koje žele krasti vrijeme da ipak igraju nogomet do kraja”, predlaže Henry, prenosi Index.hr.

Dobivanje bodova za postizanje pogodaka

Henry bi uveo pravilo po kojem bi se ekipama dodjeljivao još jedan bod ako bi u utakmicama zabile tri ili više golova, bez obzira na rezultat. Naprimjer, igraju Leicester i Fulham, i Leicester pobijedi 5:3. Četiri boda osvaja Leicester, a Fulhamu ide jedan jer je zabio tri pogotka.

Sudije moraju početi objašnjavati svoje greške

Zanimljivo pravilo koje bi dozvolilo sudijama da se javno opravdaju za neke svoje propuste te komentiraju neke odluke. “Smetalo mi je što sudije nikad nisu objašnjavali zašto su nešto dosudili, već bi samo pobjegli u svlačionicu. Nekad odsude fantastično, nekad loše. Volio bih da kažu nešto nakon utakmice”, objasnio je Henry.

Privremene zamjene

Ovo bi se pravilo primjenjivalo samo u slučaju da ekipa zbog pružanja ljekarske pomoći ili nekog drugog sličnog razloga ostane nakratko bez igrača. Tad bi s klupe neko mogao privremeno ući da se ne igra 11 na 10. Ta je ideja čak bila predložena čelništvu Premier lige, ali odbijena je.