Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tokyoo Sexwale peti kandidat za predsjednika FIFA-e

tokyo-sexwale2222

Tokyoo Sexwale (62), južnoafrički biznismen i bivši politički zatvorenik postao je peti kandidat za novog predsjednika Svjetske fudbalske federacije (FIFA).

On je u subotu objavio svoju kandidaturu za nasljednika Seppa Blattera na izborima koji će se održati 26. februara naredne godine. Fudalski savez Južne Afrike potvrdio je da podržava njegovu kandidaturu. Sexwale je svojevremeno bio politički zatvorenik do 1990. godine, a kaznu je čak 13 godina služio zajedno s Nelsonom Mandelom na otoku Roben.

Rok za prijavu na predsjedničke izbore u FIFA-i ističe u ponedjeljak. Za sada su, osim Sexwalea, svoje kandidature dostavili jordanski princ Ali Bin Al Hussein, David Nakhid, bivši reprezentativac Trinidada i Tobaga, Jerome Champagne, bivši zvaničnik FIFA-e i Michael Platini, aktuelni predsjednik UEFA. U slučaju Platinija koji je zbog skandala oko korupcije suspendovan od Etičkog komiteta FIFA na 90 dana, Izborna komisija još nije razmatrala njegovu kandidaturu. No, nije isključen iz trke, jer je otvorena mogućnost da postane kandidat ukoliko suspenzija bude ukinuta do sredine februara 2016. godine.