Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uništena avionska bomba u Bosanskoj Otoci

bosanska-otoka1

Avionska bomba zaostala iz Drugog svjetskog rata, teška 248 kilograma, koja je pronađena u Bosanskoj Otoci, jutros je uspješno neutralizirana i uništena.

Nešto poslije 10.00 sati začula se prva eksplozija koja je, kako je naknadno utvrđeno, uništila oko 80 posto eksploziva unutar bombe, a nedugo potom i druga eksplozija, koja je uništila ostatak.

Na upaljač bombe postavljen je alat, koji je aktiviran putem robota, čijim su snimcima utvrdili da je nakon prve eksplozije bomba otvorena. Nakon toga, spaljivanjem je uništeno oko 20 posto preostalog baruta.

U operaciji su učestvovali specijalni timovi za uklanjanje neeksplodiranih ubojitih sredstava Federalne uprave Civilne zaštite Livna, Sarajeva i Bihaća, uz podršku Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH), te policijskih snaga Pete policijske uprave Bosanska Krupa.

Stanovništvo koje je jutros od 6.00 do 9.00 sati evakuirano iz svojih domova, vratit će se u Bosansku Otoku nakon završetka operacije. Saobraćaj je zatvoren, a u akciji učestvuje oko 400 ljudi.

Potpuno je obustavljen saobraćaj, od mosta u Bosanskoj Otoci u smjeru dva kilometra prema Bosanskom Novom i dva kilometra prema Bosanskoj Krupi, a u krugu od pet kilometara zabranjen je zračni saobraćaj u potpunosti.

Prije početka akcije izvršene su obimne pripreme. Oko bombe je izgrađen zaštitni bedem, u koji je ugrađeno 56.000 vreća s ukupno 2.000 kubnih metara pijeska. Debljina zaštitnog zida je 10 metara, a visina preko 4 metra.

Pripadnici Federalne uprave Civilne zaštite, kao i ostali učesnici, nisu krili zadovoljstvo uspješno realiziranom operacijom, koja je po složenosti, kako je rečeno, najzahtjevnija u posljednjih deset godina.