slučaj "fsbpk"

U NSFBiH stigao zahtjev za ponavljanje izbora: Ispoštujte odluku Vrhovnog suda FBiH

gec gorazde
Advokat Mujo Gec i sportski radnici iz Goražda: Slijede privatne tužbe prema NSFBiH?!

Koliko ja imam informaciju, Izvršni odbor NSFBiH je danas imao sjednicu i to nisu ni stavili na dnevni red, kaže advoka Mujo Gec

Fudbalski klubovi iz Goražda koji pet godina traže pravdu, da im se vrati ono što im je, kako kažu, nasilno i nelegalno oteto, nakon odluke Vrhovnog suda FBiH u njihovu korist, uputili su zahtjev Nogometnom savezu Federacije BiH za ponovno provođenje izbora u Fudbalaskom savezu BPK Goražde.

Piše: Edin BOROVINA

U dopisu koje je uputio advokat Mujo Gec na adresu NSFBiH, a u ime pet klubova FK Goražde, FK Ilovača, FK Gradac, FK Jahorina i FK Gazija, od Federalnog saveza traži se da uvažavajući odluku Vrhovnog suda FBiH, donesu odluku o utvrđivanju rokova i procedura za organizaciju ponovnih izbora u FSBPK.

Faksimil zahtjeva upućenog NSFBiH: Traži se poštovanje odluke Vrhovnog suda FBiH / FOTO: Fokus.ba

U suprotnom, biće prinuđeni podnijeti tužbe i krivične prijave protiv dužnosnika NS Federacije BiH, koji su itekako upoznati sa cijelim slučajem, a neki od njih su i aktivno podržavali nelagalne radnje.

– Koliko ja imam informaciju, Izvršni odbor NSFBiH to neće staviti na dnevni red sljedeće sjednice, kaže advokat Mujo Gec i dodaje:

– Hoće li to možda biti na nekoj narednoj sjednici Izvršnog odbora ili neće, ja ne znam, ali naš naredni korak, ukoliko ništa ne poduzmu biće tužba prema aktuelnom rukovodstvu Saveza, ali i krivične prijave protiv dužnosnika NSFBiH za čijeg su se mandata desile nelegalne radnje, kazao je Gec za Fokus.

Sjednica Izvršnog odbora NSFBiH trebala bi biti održana u četvrtak (28. oktobra).

VEZANO ZA TEMU Bh. fudbal u kandžama politike: Zatvoreni krug koji samo FIFA može razbiti

VEZANO ZA TEMU Haos u goraždanskom fudbalu dospio i u Skupštinu BPK (VIDEO)

Podsjećamo, presudom Vrhovnog suda FBiH iz jula ove godine, u Fudbalskom savezu BPK, praktično je sve nelagalno, pa tako i dva puta organizovani izbori za entitetski i državni savez, još od 2016. godine. I svi su o tome bili upoznati.

Iz spomenutih klubova u proteklih pet godina u više navrata su pisanim putem upozoravali NSFBiH na nelegalne radnje u FSBPK, no svaki put su naišli na zid šutnje.

– Slali smo upozorenja, imamo sve dokumentovano, no koliko ja znam, nikada niko iz NSFBiH niti na jedno naše upozorenje ili dopis nije odgovorio, kaže Admir Pozderović, jedan od predstavnika poniženih i pogaženih goraždanskih klubova.

Nasilno i nelegalno preuzimanje FSBPK podržano je od strane NSFBiH, NSBiH, ali i od lokalne kantonalne vlasti prevođene Strankom demokratske akcije. Upravo kantonalna Vlada predvođena Aidom Obućom i ministrica u toj Vladi Nataša Danojlić (također iz SDA), odbijaju da provedu presudu Vrhovnog suda FBiH u ovom slučaju.

Policija davno prikupila dokaze, Tužilaštvo BPK ih čuva u ladici?!

Nakon presude Vrhovnog suda FBiH koju je Fokus ranije objavio, uputili smo pitanja premijerki Aidi Obući (SDA), te ministrima Nataši Danojlić (SDA), Arminu Mandži (Goraždanska priča), Biljani Begović (DF), kao i Tužilaštvu BPK. Niko do objave priče pod naslovom “Vrhovni sud FBiH presudio u slučaju FSBPK: I Nogometni savez BiH od 2016. nelegalno funkcioniše?!” nije odgovorio. Pa ni Tužilaštvo BPK.

Faksimil presude Vrhovnog suda FBiH / FOTO: Fokus.ba

Tek nakon što smo priču objavili, dobili smo pisani odgovor iz MUP-a BPK koje vodi Armin Mandžo (Goraždanska priča), u kojem se navodi da je policija po nalogu Tužilaštva BPK postupala po naredbi za provođenje istrage koja se odnosi na utvrđivanje zakonitosti provedenih radnji službenika Ministarstva za pravosuđe, upravu i radne odnose u Vladi BPK, prilikom donošenja Privremenog rješenja o upisu u Registar promjena na Izbornoj skupštini FSBPK održanoj 23. septemebra 2016. godine.

– Također, policijski službenici, postupajući po više anonimnih prijava podnesenih protiv odgovornih lica FSBPK, Ministarstva za pravosuđe, upravu i radne odnose i Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport u Vladi BPK, koji su direktno ili inidirektno vezani za održavanje Izborne skupštine FSBPK odražne 23. septemebra 2016. godine, prikupili informacije i materijalne dokaze, te putem službenih izvještaja o tome obavještavali nadležno tužilaštvo, stoji u odgovoru iz MUP-a BPK, koji je potpisao policijski komesar Mirsad Hrapo.

Iz policije potvrdili da su oni svoj dio posla obavili / FOTO: Fokus.ba

Iz odgovora MUP-a BPK očito je da je policija odradila svoj dio posla vezano za krivične prijave podnesene od 2016. pa nadalje, ali isto tako je po svemu sudeći jasno da su rezultati policijske istrage sklonjeni u ladice Tužilaštva BPK. Iz Tužilaštva BPK nikada nisu odgovorili na upit Fokusa.

S obzirom na činjenicu da je ovaj slučaj praktično težak više od 100 miliona maraka, a da su u njega aktivno involvirani i dužnosnici Vlade BPK, može se naslutiti zašto i Tužilaštvo BPK šuti.

Naime, toliko je samo legalnog novca u zadnjih pet godina prošlo kroz budžete saveza koje za to vrijeme kontrolišu, uz podršku političara i struktura u NSFBiH, nelegalno izabrani ljudi iz FSBPK. Primjerice, samo godišnji budžet NSBiH je oko 20 miliona maraka.

Rodica da provjeri zakonitost?!

Zanimljivo je da je Kantonalna vlada u Goraždu do sada svoje nečinjenje u slučaju FSBPK pravdala i nedostatkom Upravnog inspektora, kojeg je godinama odbijala imenovati da ispita cijeli slučaj.

Izvor Fokusa tvrdi da su, nakon presude Vrhovnog suda FBiH, u Vladi BPK konačno odlučili imenovati Upravnog inspektora koji bi proveo odluku Vrhovnog suda FBiH. Nezvanično, prema tvrdnji našeg izvora, ta pozicija je ponuđena osobi koja je u direktnoj rodbinskoj vezi sa jednim od aktuelnih fudbalskih dužnosnika iz FSBPK?!