Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropska liga

UEFA Dinamo optužila za rasizam, evo koji transparent je bio sporan (FOTO)

dinamo

Dinamo je pod istragom zbog bacanja predmeta u teren, paljenja baklji, zakrčenih prolaza na tribinama i – rasizma

UEFA-in delegat Dennis Cruise iz Irske prijavio je Dinamo zbog sigurnosnih propusta na utakmici protiv Benfice (1:0).

Dinamo je pod istragom zbog bacanja predmeta u teren, paljenja baklji, zakrčenih prolaza na tribinama i – rasizma. Iako nije poznato na šta je točno Cruise mislio pod “rasizmom”, iz neslužbenih izvora Index doznaje da je sporna bila zastava Blue Lions na sjevernoj tribini na kojoj je umjesto slova O postavljen keltski križ.

Riječ je o križu na krugu koji se povezuje s tzv. keltskim kršćanstvom koje se razvilo u Velikoj Britaniji u ranom srednjem vijeku. U 20. stoljeću keltski križ počele su koristiti savremene rasističke i neofašističke organizacije poput White Pride zbog čega je zabranjen u nekoliko europskih država.

Dinamo će kaznu doznati 28. marta kad će UEFA odlučiti o kazni i za prijestupe na utakmici protiv Viktorije Plzen u Maksimiru. I na toj utakmici paljene su baklje, bačeni su predmeti u teren, a prolazi na tribinama bili su zakrčeni.

Dinamo je u septembru platio 15 hiljada eura zbog upotrebe pirotehnike te bacanja objekata s gostujuće tribine na utakmici u Švicarskoj koja je igrana 22. avgusta te 24 hiljade eura zbog blokiranih stepenica te uporabe pirotehnike na uzvratnoj utakmicu u Maksimiru.

Dinamo je rigorozno kažnjen od UEFA-e i za incidente na utakmici protiv Anderlechta u Bruxellesu 4. oktobra. Iz Nyona je tada stigla kazna od 50 hiljada eura, kao i obaveza da sjever na utakmici protiv Trnave bude prazan.