Saradnja

UEFA objavila imena sudija za EURO, na listi prvi put žena i južnoamerički sudija

stephanie-1619073291 (1)

Francuskinja je u martu postala prva žena koja je sudila kvalfikacijsku utakmicu za Svjetsko prvenstvo i to u pobjedi Nizozemske 2-0 nad Latvijom u Amsterdamu

Europska nogometna federacija (UEFA) objavila je imena 18 evropskih sudija i jednog argentinskog koji će voditi utakmice skorašnjeg Europskog prvenstva koje će se održati od 11. juna do 11. jula u 12 evropskih država.

UEFA je objavila i kako će u sklopu sporazuma o suradnji između krovne nogometne organizacije “Starog kontinenta” i Južnoameričke nogometne konfederacije (CONMEBOL), prvi put europskoj grupi sudija pridružiti i jedan južnoamerički sudac, dok će jedan evropski sudac putovati u Južnu Ameriku.

Argentinski sudija Fernando Rapallini i njegovi pomoćnici pridružit će se odabranim evropskim sudijama za EURO 2020, dok će španski tim predvođen Jesusom Gil Manzanom biti dio odabranih sudija za Copa America 2021 u Argentini i Kolumbiji.

“Razmjena sudija udaca s CONMEBOL-om za naša dva vodeća turnira obogatit će oba takmičenja i poboljšati iskustvo vrhunskih sudija”, rekao je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin.

“Europa i Južna Amerika imaju toliko nogometne kvalitete i tradicije, uključujući i suđenje. Ova je razmjena dio našeg programa suradnje, koji će nam pomoći poboljšati naša natjecanja,” dodao je.

Također, po prvi put, na EP-u će učestvovati i jedna sutkinja. Francuskinja Stephanie Frappart, koja je ove sezone sudila na nekoliko utakmica u UEFA-inim takmičenjima muških klubova i reprezentacija, na EURO-u će biti četvrta sutkinja.

Francuskinja je u martu postala prva žena koja je sudila kvalfikacijsku utakmicu za Svjetsko prvenstvo i to u pobjedi Nizozemske 2-0 nad Latvijom u Amsterdamu.

U decembru prošle godine Frappart je postala prva žena koja je sudila utakmicu Lige prvaka i to u susretu između Juventusa i kijevskog Dinama u kojem je u grupnoj fazi sa 3-0 slavio klub iz Torina.

Također je sudila utakmicu Superkupa između Liverpoola i Chelsea 2019. i finale svjetskog prvenstva za nogometašice između SAD-a i Nizozemske iste godine.

Sudije

Felix Brych (Njemačka)
Cüneyt Çakır (Turska)
Carlos Del Cerro Grande (Španjolska)
Andreas Ekberg (Švedska)
Orel Grinfeeld (Izrael)
Ovidiu Alin Hategan (Rumunjska)
Sergei Karasev (Rusija)
Istvan Kovacs (Rumunjska)
Bjorn Kuipers (Nizozemska)
Danny Makkelie (Nizozemska)
Antonio Miguel Mateu Lahoz (Španjolska)
Michael Oliver (Engleska)
Daniele Orsato (Italija)
Artur Manuel Ribeiro Soares Dias (Portugal)
Daniel Siebert (Njemačka)
Anthony Taylor (Engleska)
Clement Turpin (Francuska)
Slavko Vinčić (Slovenija)
Fernando Rapallini (Argentina)