Uputili pismo

Vodeće institucije engleskog fudbala pozvale Facebook i Twitter na borbu protiv rasizma

Od platformi društvenih medija zatraženo je da uspostave mehanizam za filtriranje i blokiranje rasističkih izraza prije nego što se podijele

Vodeće institucije engleskog fudbala pozvale su stranice društvenih mreža Twitter i Facebook da hitno djeluju protiv rasističkih objava, javlja Anadolu Agency (AA).

Engleski fudbalski savez, Premier liga i Engleska fudbalska liga, kao i fudbaleri i asocijacije sudaca, uputili su otvoreno pismo obraćajući se izvršnim direktorima Twittera i Facebooka, Jacku Dorseyu i Marku Zuckerbergu.

U pismu se ukazuje na porast rasističkih poruka prema fudbalerima i sucima na društvenim mrežama.

“Vaš neuspjeh u vezi s tim pitanjem naveo je počinitelje da misle da se do njih ne može doći. Stalni protok rasističkih i diskriminirajućih poruka sam sebe hrani i što se više toleriše to postaje normalno i prihvaćeno ponašanje”, navedeno je u saopćenju.

Od platformi društvenih medija zatraženo je da uspostave mehanizam za filtriranje i blokiranje rasističkih izraza prije nego što se podijele, na poboljšanje postupaka provjere identiteta i pomoć pravosudnim tijelima u identificiranju ljudi koji dijele ilegalne diskriminirajuće materijale.

Fudbaleri Manchester Uniteda Anthony Martial i Axel Tuanzebe, te Antonio Rudiger i Reece James iz Chelseaja posljednjih su sedmica izloženi rasističkim porukama na društvenim mrežama.

Proteklih godina na meti rasista bili su i fudbaleri Muhammed Salah, Paul Pogba i Marcus Rashford.