štrajk

Jedan rudar odvezen u hitnu, sindikalista Husić ponovo stigao u Zenicu

husic sinan (1)

On je istakao da još nemaju nikakvih informacija o početku pregovora za razrješenje situacije u Zenici, ali i u rudniku Breza, koji također posluje u sklopu JP Elektroprivreda BiH i kojem je isto blokiran račun

Dvadesetak zeničkih rudara, koji su sinoć stupili u štrajk glađu, danas je posjetio predsjednik Saveza samostalnog sindikata radnika u rudarstvu Federacije Bosne i Hercegovine Sinan Husić.

Husić je, kao i prije dva dana, kada je u Zenici održao sjednicu Upravnog odbora tog granskog sindikata, ponovo dao podršku, kako je kazao, opravdanim zahtjevima rudara za deblokadu računa preduzeća te uplatu doprinosa za 36 bivših radnika Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, koji su penzionisani, ali nisu i počeli ostvarivati svoja prava jer im preduzeće nije uplatilo doprinose.

On je istakao da još nemaju nikakvih informacija o početku pregovora za razrješenje situacije u Zenici, ali i u rudniku Breza, koji također posluje u sklopu JP Elektroprivreda BiH i kojem je isto blokiran račun.

Negdje oko 13 sati, kako je kazao predsjednik Sindikata RMU Zenica Izudin Spahijaj, prvi put nakon što su sinoć u 18 sati stupili u štrajk glađu, u Domu rudara intervenirali su i pripadnici Hitne pomoći Doma zdravlja Zenica.

– Pozlilo je kolegi Murisu Mujezinoviću, predsjedniku Sindikata pogona “Raspotočje”, kojeg su odvezli kolima Hitne pomoći – kazao je Spahijaj.

Uprava RMU Breza nada se otkazivanju štrajka

Sindikalna organizacija Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Breza obavijestila je menadžment da će sutra u prvoj smjeni započeti generalni štrajk – potvrdio je direktor tog rudnika Muamer Omerhodžić.

-Obavijest smo dobili, a da li će štrajk i početi to ćemo vidjeti. Ja se nadam da štrajka neće biti, ali smo dobili obavijest o štrajku – kaže Omerhodžić za Fenu, koji napominje da još uvijek imaju dovoljno resursa da obavljaju proizvodnju.

Januarsku plaću koja je trebala biti isplaćena jučer, nisu isplatili jer im je blokiran račun.

-Mi smo prema Elektroprivredi Bosne i Hercegovine uputili zahtjev da nam se odobri uplata avansa za isplatu plaće za 1.182 radnika. Prošlog smo mjeseca imali problema i iskopali smo 6.000 tona uglja manje od plana, što se odrazilo i na finansijski aspekt poslovanja – ističe Omerhodžić.

Brezanski rudnik prošlog je mjeseca iskopao oko 31.000 tonu uglja, što im je donijelo prihod od 2.117.200, a za isplatu januarske plaće, navodi Omerhodžić, treba im 2.485.298 KM.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata radnika u rudarstvu Sinan Husić, koji je danas posjetio Zenicu te dao podršku rudarima koji štrajkuju glađu, pozvao je rudare Zenice i Breze da u skladu s ranijim odlukama sutra započnu štrajk.

Husić je istakao i da u uslovima blokiranih računa i nedostatka sredstava za nabavku repromaterijala, ne mogu obezbijediti sigurnost svih rudara te napominje da su prošlog mjeseca imali po jedan smrtni slučaj na poslu i u Brezi i u Zenici.