Na današnjoj sjednici

Narodna skupština RS: Doživotni zatvor za najteža krivična djela

NSRS

Sjednica Narodne skupštine biće nastavljena u utorak, 16. februara, u 10 časova, a na dnevnom redu nalazi se još 12 tačaka koje poslanici treba da razmotre

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske danas su usvojili Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika ovog bosanskohercegovačkog entiteta kojim je predviđeno uvođenje kazne doživotnog zatvora za najteža krivična djela i najteže oblike krivičnih djela, javlja Anadolu Agency (AA).

Izmjenama Krivičnog zakonika RS-a definisano je da se kazna doživotnog zatvora ne može propisati kao jedina kazna za određeno krivično djelo, a ne može se izreći učiniocu krivičnog djela koji u vrijeme izvršenja krivičnog djela nije navršio 21 godinu, trudnoj ženi, učiniocu krivičnog djela čija je uračunljivost u vrijeme izvršenja krivičnog djela bila bitno smanjena, niti za pokušaj krivičnog djela.

U skladu sa načelima Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i stavovima Evropskog suda za ljudska prava, koji je već odlučivao o ovom pitanju, propisuje se mogućnost da se osuđeni kome je izrečena kazna doživotnog zatvora može uslovno otpustiti nakon što izdrži 25 godina zatvora.

U obrazloženju prijedloga izmjena Krivičnog zakonika navedeno je se da se kazna doživotnog zatvora propisuje za krivična djela: teško ubistvo, obljuba s djetetom mlađim od 15 godina ako je usljed djela nastupila smrt djeteta, ubistvo predstavnika najviših organa RS-a, najteži oblici krivičnih djela protiv ustavnog uređenja RS-a ako je pri izvršenju djela učinilac umišljajno lišio života jedno ili više lica, terorizam ako su djela imala za posljedicu velika razaranja ili smrt jednog ili više lica, ili ako je pri izvršenju krivičnog djela učinilac neko lice s umišljajem lišio života, uzimanje talaca ako je pri izvršenju krivičnog djela učinilac oteto lice s umišljajem lišio života i izvršenje krivičnog djela u sastavu kriminalnog udruženja koja zajedničkim djelovanjem izvrše krivično djelo propisano Zakonikom.

Tokom današnjeg glasanja u NSRS usvojeni su zakoni o izmjeni i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji RS-a, Zakona o krivičnom postupku RS i Zakona o gasu sa amandmanima, kao i Zakon o Gradu Derventa, Zakon o protivgradnoj zašititi i Zakon o slobodnim zonama RS.

Sjednica Narodne skupštine biće nastavljena u utorak, 16. februara, u 10 časova, a na dnevnom redu nalazi se još 12 tačaka koje poslanici treba da razmotre.