Zanimljiva usporedba: Izet Hajrović je poput Denijala Pirića

hajrovic

Dinamovu dugogodišnju, stoljetnu historiju obilježili su brojni strani nogometaši. Osim domaćih, neki od najomiljenijih igrača redom su bili igrači iz Bosne i Hercegovine, navodi Sportnet.rtl.hr. Kako zaboraviti na legendarnog vratara Fahriju Dautbegovića, Džemala Mustedanagića ili apsolutnu legendu Edina Mujčina. Danas pak, za Dinamo igraju tri bosanskohercegovačkih nogometaša. To su Amer Gojak, Luka Menalo i Izet Hajrović.

– Također, u raspravu ćemo ubaciti još jedno veliko Dinamovo ime, možda široj javnosti manje poznatoj, a to je Denijal Pirić. Pirić je istinska legenda Modrog kluba, igrač koji je bio prvotimac u vrijeme najvećeg Dinamovog uspjeha, osvajanja Kupa velesajamskih gradova. Koliko je važan bio za uspjeh Dinama, govori i podatak sa službene stranice zagrebačkog kluba gdje stoji kako je Pirić bio, iako neslužbeno, proglašen najboljim igračem uzvratne utakmice finala protiv Leedsa od strane tadašnjeg predsjednika Fife, Stanleya Rousa, navodi hrvatski portal.

Iako je gotovo nemoguće pronaći kvalitetni video snimak finalnih utakmica i najvećeg uspjeha u Dinamovoj historiji, predaje starijih koji su neiscrpno bilježili svaku sitnicu, ali i sačuvani novinski zapisi govore o fenomenalnom igraču i pojedincu nevjerovatnog talenta i vještine.

– Pirić ostaje zapamćen po silovitim prodorima, sjajnoj tehnici, driblinzima, spretnim varkama, snažnom udarcu. Podsjeća li vas to na Hajrovića? Kada je Hajrović dolazio u Dinamu prije više od pola godine, mnogi su govorili kako zagrebački klub ponovno dovodi igrača koji se nije afirmisao u stranim klubovima te je većinu vremena proveo na klupi. Neki su išli toliko daleko pa govorili kako je riječ o još jednoj prilično lošoj kupovini maksimirskog kluba, svojevrsnom mačku u vreći, navodi Sportnet.

Dinamo pod vodstvom trenera Nenada Bjelice nije tim koja zavisi o jednom igraču već je to koloplet nekoliko jakih, iskusnih imena koji u svakoj liniji ima barem jednog sjajnog pojedinca koji će u bilo kojem trenutku iskočiti. U napadačkom dijelu to je svakako Hajrović, igrač koji se u dva susreta protiv Young Boysa pokazao kao najopasniji Dinamov pojedinac.

– Nevjerovatan pregled igre donio je prekrasnu asistenciju Mislavu Oršiću u Bernu, fantastičan šut pokazao je u oba susreta, ali nažalost u oba slučaja udarac je zaustavio okvir gola. Što se tiče realizacije, ni tu ne kaska. Sjajnim čitanjem igre i preciznim šutom donio je Dinamu prednost u uvodnim minutama. Istina, Hajrović zna dovoditi do ludila igrače sa svojim čestim pokušajima udarca iz ponekih nerezonskih situacija, međutim kada u narednoj akciji pokaže svu raskoš driblinga i prodora, možete mu oprostiti sve mane, stoji dalje u tekstu.

Hajrović vjerojatno nikada neće dostići Pirića, odnosno teško je očekivati da bi mogao osvojiti evropski naslov te se tako upisati u Dinamovu historiju. Ipak, već sada pokazuje da bi mogao biti pravi nasljednik sjajnog Dinamovog veznjaka. Iako ne igraju na istoj poziciji, to nije niti važno. Sve karakteristike po kojima pamtimo Pirića, pokazuje i puno mlađi Hajrović. Uz to, zanimljivost je da Hajrović također nosi osmicu kao nekada Pirić u finalu Kupa velesajamskih gradova.