Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Željina legenda u kritičnom stanju

josip bukal

Jedan od najboljih fudbalera Željezničara svih vremena, legendarni Josip Bukal, doživio je moždani udar i njegovo zdravstveno stanje je kritično.

Bukal (70) je posljednjih dana često viđan na Grbavici u društvu s prijateljima i nije se žalio na zdravstvene probleme, piše Avazov Sport.

bukal

Za Željezničar je Bukal ukupno odigrao 290 zvaničnih utakmica, uključujući i standardne nastupe u šampionskoj generaciji u sezoni 1971/1972. Postigao je i 128 golova i drugi je strijelac u istoriji kluba. Igračku karijeru je okončao 1977. godine poslije još jedne polusezone u Želji. Plavi dres u seniorskoj konkurenciji nosio je ukupno 12 sezona. Bio je najbolji strijelac Željezničara u sezoni 1971/72, kada su sarajevski plavi osvojili titulu prvaka bivše Jugoslavije.

Bila je to vjerovatno najbolja generacija Željinih nogometaša svih vremena koju su činili Slobodan Janjuš, Dragan Kojović, Velija Bećirspahić, Josip Katalinski, Enver Hadžiabdić, Branislav Jelušić, Josip Bukal, Edin Sprečo, Avdija Deraković, Slobodan Kojović, Fahrija Hrvat, Džemaludin Serbo, Nusret Kadrić, Hajrudin Saračević….

Bio je i reprezentativac bivše Jugoslavije, sakupio je 24 nastupa i postigao 10 golova.