Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

beograd

Zvezda i ruski Zenit, uprkos strašnom masakru u Moskvi, igrat će večeras. Oglasio se i Vučić

zvezda marakana navijači
FOTO: Arena TV

Sumnje hoće li se meč nakon masakra odigrati, što su isticali svi srpski mediji, otklonio je predsjednik Srbije

Za danas u 19 sati zakazana je prijateljska utakmica Crvene zvezde i Zenita na beogradskoj Marakani. Ruski nogometni klubovi i reprezentacija pod sankcijama su i ne igraju evropske kupove i velika takmičeja. No meč srpskog i ruskog prvaka nadilazi sportske okvire. Ovaj događaj je za Srbiju i režim Aleksandra Vučića bitna je manifestacija proruskog raspoloženja u zemlji u jeku ruske agresije na Ukrajinu.

Ipak, nakon sinoćnjeg masakra u Moskvi bilo je upitno hoće li se utakmica odigrati. Više naoružanih napadača upalo je u koncertnu dvoranu tokom nastupa popularnog ruskog benda, gdje su ubili najmanje 93 osobe i više od stotinu ranili. 

Sumnje hoće li se meč nakon masakra odigrati, što su isticali svi srpski mediji, otklonio je predsjednik Srbije. 

“Čeka nas utakmica Zvezda – Zenit i vi znate, vidjeli ste, to je utakmica za nas visokog rizika, zbog mnogo stvari i zbog mnogo faktora. Ja želim reći da ćemo mi dati ne sve od sebe, ptica neće moći proletjeti da ugrozi bilo naše goste, bilo domaćine, bilo koga.” 

“Bit ćemo nemilosrdni prema svakome ko pokuša ugroziti sigurnost bilo kojeg građanina”, dodo je Vučić.

Oglasila se i Crvena zvezda

“Utakmica će biti odigrana i pored strašne tragedije koja je pogodila Moskvu. Naravno, prije početka meča bit će minuta šutnje u čast preminulih. Pokažimo ruskom narodu koliko smo uz njih”, poručili su iz Zvezde.

Zvezdina navijačka grupa Delije su također poslali poruku. 

“Ova utakmica je više od igre i kako bismo pokazali naš stav prema svemu što se događa u svijetu, kako bismo pokazali koga smatramo svojom braćom, neophodno je da svaka stolica na stadionu bude zauzeta! Jako bitna utakmica koja će se prepričavati baš kao i prošla! Delije se već spremaju za ovu utakmicu i za ono što se sprema potreban nam je pun Sjever”, poručili su.

Utakmica počinje u 19 sati, ulaz je besplatan, a prenosit će je direktno Arena Premium 1.