Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

stravičan pokolj

Evropski čelnici uputili saučešće povodom pucnjave u Moskvi

peter stano eu
Foto: Twitter
Peter Stano

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano objavio je da je evropski blok “šokiran i zgrožen izvještajima o terorističkom napadu” u Moskvi

Ministarstva vanjskih poslova nekoliko evropskih država izrazila su saučešće porodicama poginulih i povrijeđenih u pucnjavi i eksploziji koja se dogodila u petak u koncertnoj dvorani u Moskvi, javlja Anadolu.

Naoružani napadači su ubili 40 ljudi i ranili više od 100 u pucnjavi u koncertnoj dvorani “Crocus City Hall” u blizini Moskve, objavila je Federalna služba sigurnosti (FSB).

– Scene užasnog napada na nedužne ljude su užasne. Pozadina napada se mora brzo istražiti. Naše najdublje saučešće porodicama žrtava – saopćilo je njemačko Ministarstvo vanjskih poslova.

Francusko ministarstvo je također scene napada opisalo kao užasne.

– Naše misli su uz žrtve, povrijeđene i ruski narod. Mora se rasvijetliti ovo gnusno djelo – navodi se.

Italijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani kazao je da prate situaciju nakon napada te oštro osudio sve oblike terorizma i izrazio solidarnost sa porodicama žrtava.

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano objavio je da je evropski blok “šokiran i zgrožen izvještajima o terorističkom napadu” u Moskvi.

– EU osuđuje sve napade na civile. Naše misli su sa svim pogođenim ruskim građanima – dodao je.

Napad se dogodio u Krasnogorsku, administrativnom centru Moskovske oblasti, gdje je, prema preliminarnim informacijama, u dvorani “Crocus City Hall” nastupao muzički sastav Picnic.

Kasnije je na licu mjesta zabilježena i eksplozija koja je izazvala veliki požar. Ministarstvo za vanredne situacije Rusije saopštilo je da je trećina zgrade zahvaćena plamenom, a nekoliko helikoptera radi na gašenju požara.