Ostali sportovi

Jovan Lekić

Bh. plivač suspendovan na dvije godine zbog dopinga

28/10/2021

U trenutku kada je testiran bio je maloljetan, tako da je potrebno utvrditi odgovornost ostalih koji su uključeni u ovaj slučaj

Jovan Lekić, plivač iz Banjaluke, na nedavno održanom Europskom prvenstvu u Rimu osvojio je dvije medalje, ali je na doping testiranju bio pozitivan na “higenamin”. Lekić je testiran na Europskom prvenstvu i na 10. Međunarodnom mitingu u Banjaluci u organizaciji Plivačkog kluba Borac.

Suspenzija počinje 26. oktobra ove godine, a neće se moći takmičiti do 25. oktobra 2023. godine. U trenutku kada je testiran bio je maloljetan, tako da je potrebno utvrditi odgovornost ostalih koji su uključeni u ovaj slučaj, a neizvjesna je i sudbina njegovih osvojenih medalja.

Higenamin se nalazi u nekoliko biljaka koje se koriste za tradicionalnu medicinu, a sada ga je industrija dodataka počela koristiti kao zamjenu za dimetilamilamin (DMAA) i efedrin.

Istraživanja pokazuju da higenamin ima mješovitu aktivnost adrenergičkih receptora, što znači da može djelovati kao opći stimulans zbog čega i zabranjen u sportu. Može se naći u nekim proizvodima prije treninga, pojačivačima energije ili proizvodima za mršanje.

U jednoj studiji iz 2019., 24 suplementa, od kojih je većina bila na tržištu za mršavljenje ili energiju, analizirana su na higenamin. Količina higenamina u dodacima bila je negdje od količina u tragovima do 62 ± 6,0 mg po obroku. Ako se pridržavaju preporučenih doza, korisnici bi mogli konzumirati do 110 ± 11 mg higenamina dnevno s ovim proizvodima. Prema studiji, pet proizvoda također navodi higenamin, ali su bili netačno označeni i sadržavali su i više i manje od onoga što je naznačeno.

Komentari

Autor: FTV

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.