Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odluke usvaja VM

BiH dobija 14 miliona KM: Milijarder iz Londona i Srbija kupili objekte SFRJ u New Yorku i Bernu

GLAVNA FOTKA (1)

Na osnovu sporazuma o pitanjima sukcesije prodaju se objekti ambasada i rezidencija bivše SFRJ

Spremne su odluke o prodaji objekata ambasada i diplomatske imovine SFRJ u New Yorku (SAD) i Bernu (Švicarska) na koje pravo polaže i BiH. Ove dvije odluke o prodaji navedenih objekata na osnovu kojih bi BiH inkasirala 14.667.370 KM pripremljene su za usvajanje Vijeću ministara BiH.

Piše: A. DUČIĆ

Kako stoji u odluci o prodaji objekta Stalne misije bivše SFRJ pri UN-u u New Yorku zajednički komitet za raspodjelu diplomatsko – konzularne imovine bivše SFRJ je prihvatio kupoprodajnu cijenu u neto iznosu od 50.000.000 dolara.
Ovaj objekat je prodat biznismenu iz Londona porijeklom sa Bliskog istoka, a kojem je od Komiteta za strana ulaganja u SAD odobreno ulaganje u nekretnine u SAD. Lično i porodično bogatstvo, kao i svjetska imovina potencijalnog kupca procenjuju se u milijardama dolara. Dogovoreno je da ova kupac plati sve troškove zatvaranja prodaje.

Foto: Elliman

-Kupac pristaje na ugovor bez ikakvih uslova, uzimajući nekretninu u stanju “kakvo jeste” bez predstavljanja izvještaja o stanju građevine ili informacijama o očekivanom vijeku trajanja pripadajućeg inventara, eventualnim problemima sa unutrašnjim instalacijama, otvorenim građevinskim dozvolama ili postupcima unutar Odjela za građevinske prekršaje.

Kupac prihvata da se kupoprodajni ugovor zatvori u roku od 120 dana od potpisivanja istog, što je minimum naveden u obrascu za podnošenje ponude – stoji u odluci.

Raspodjela sredstava od zajedničke prodaje će se izvršiti u skladu u skladu sa članom 2. stav (3) Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije a udio Bosne i Hercegovine je 15 posto od ukupnog iznosa, što u konačnici iznosi 7.500.000 dolara odnosno 12.530.000 KM.

FOTO: Elliman

Vijeću ministara se predlaže da prihvati ovu ponudu, a ostatak aktivnosti će provoditi Ministarstvo vanjskih poslova BiH. Za potpisivanje kupoprodajnog ugovora za prodaju objekta ovlašten je Sven Alkalaj, ambasador i šef Stalne Misije Bosne i Hercegovine pri UN u New Yorku.

Kada je riječ o odluci o zajedničkoj prodaji objekta Ambasade i rezidencije bivše SFRJ u Bernu, BiH će od ove prodaje imati na raspolaganju 2.137.370 KM.

FOTO: Elliman

Zanimljivo kod ove prodaje je je ponudu za kupovinu objekta dala sam Srbija. Budući da prvobitno nije država bivše SFRJ nije iskazala zainteresiranost za ovaj objekat pristupilo se pronalasku kupaca. U proteklom periodu interes su iskalaze Rusija, Indija i Kina. Ipak, u konačnici nisu poslali zvanično pismo namjere sa ponudom za kupovinu.
Nakon 2017. nije stigla nijedna nova ponuda, a u junu 2021. Srbija je uputila državam sukcesorima zvaničnu ponudu od 7,78 miliona švicarskih franaka za objekat. Ukoliko se odbije dio kojim bi na raspolaganju imala Srbija, ostatak od 4,7 miliona švicarskih franaka bilo bi podijeljeno Hrvatskoj, BiH, Sloveniji i Sjevernoj Makedoniji. Dio koji bi pripao BIH iznosio bih 1,1 miliona franaka odnosno 2,1 miliona KM.