princeza rodila sina

Prinova u dinastiji Habsburg: Davno su izgubili carstvo, ali lozu čuvaju i šire

habsburgovci
FOTO: Instagram / @eleonorehabsburg

Prije nego što je završila studij prava i poslovnog menadžmenta, Eleonore von Habsburg radila je kao model za modnu kuću Dolce & Gabbana i kao dizajnerica nakita

Habsburgovci su odavno izgubili carstvo, ali se njihova drevna dinastija i dalje širi novim naraštajima.

Austrijska nadvojvotkinja Eleonore Jelena von Habsburg (27), princeza Mađarske, Češke i Hrvatske, i njen suprug Jerome d’Ambrosio (35), vozač autotrka, 20. oktobra dobili su prvo dijete – sina Otta, o čemu se nekoliko dana nakon poroda pohvalila i na svom Instagram profilu.

Novorođenče, ujedno i prvo dijete ovog mladog para, po majci je naslijedilo zavidan “pedigre”.

FOTO: Instagram / @eleonorehabsburg / Screenshot

Eleonore je kćerka austrijskog nadvojvode Karla von Habsburga i baronese Francesca von Thyssen-Bornemisza, a njen pradjed Karlo I. i prabaka Zita bili su posljednji austrijski car i carica.

Prije nego što je završila studij prava i poslovnog menadžmenta, Eleonore von Habsburg radila je kao model za modnu kuću Dolce & Gabbana i kao dizajnerica nakita.

Belgijanca Jeromea d’Ambrosija upoznala je prije tri godine na letu iz Londona za Nicu, a 2019. objavili su zaruke. Vjenčali su se lani u Monaku u intimnom krugu rodbine i prijatelja, a planirano crkveno vjenčanje odgodili su dok ne prođe pandemija. Prije vjenčanja u Monaku mladenci su dosta vremena proveli na Lopudu, u nekadašnjem samostanu Gospe od Špilice iz 15. stoljeća, koji je Eleonorina majka preuredila u luksuzan boutique hotel.

Jerome d’Ambrosio takmiči se u utrkama Formule E, ali figurira i u modnom svijetu kao ambasador brendova Hugo Boss i Julius Baer. On i njegova supruga visokoga roda sretni su što uprkos zvučim imenima mogu voditi savršeno normalan život. Prije tri godine u intervjuu austrijskom magazinu Madonna24 Eleonore je hvalila svoje roditelje što su je odgojili da bude posve normalna djevojka, kojoj je posve normalno da odjeću kupuje u Mangu, Zari ili H&M-u.

FOTO: Instagram / @eleonorehabsburg / Screenshot

– Privatnost mi je jako važna i sretna sam se slobodno mogu kretati a da me niko ne prepoznaje – kazala je tom prilikom Eleonora.

– Kad pogledate članove britanske kraljevske kuće, mora da im je nesnosno što su stalno pod lupom. Ponosna sam što sam iz porodice Habsburg, mom bratu i meni važno je da je dostojanstveno predstavljamo, ali sebe vidimo kao moderne Habsburge u jednoj novoj eri.