sarajevo

BiH početkom novembra domaćin SP-a u sjedećoj odbojci za seniore i seniorke

sjedeca odbojka parawolley (1)
FOTO: World ParaVolley

Predsjednik Svjetske asocijacije sjedeće odbojke Barry Couzner iz Australije izjavio je da je SP najveći događaj u svijetu sjedeće odbojke, duplo je veći od Paraolimpijskih igara

Savez sjedeće odbojke Bosne i Hercegovine početkom novembra će organizirati Svjetsko prvenstvo za seniore i seniorke. Za odličja u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, od 4. do 11. novembra, borit će se 32 najbolje reprezentacije svijeta, po 16 u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić, koji je ujedno i predsjednik Organizacionog odbora takmičenja, na pres-konfrenciji je kazao je da se radi o velikom sportskom događaju.

– Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo kulture i sporta podržavaju ovakve manifestacije, a iskreno vjerujem da će Savez sjedeće odbojke uspjeti u svojim profesionalnim namjerama. Oni su sportski kolektiv koji nas je uvijek radovao i donosio najsjajnija odličja. Uvjeren sam da će sve reprezentacije koje dođu u novembru uživati u Sarajevu i da će ponijeti najbolje utiske o gradu Sarajevu i državi Bosni i Hercegovini – kazao je Avdić.

Predsjednik Svjetske asocijacije sjedeće odbojke Barry Couzner iz Australije izjavio je da je SP najveći događaj u svijetu sjedeće odbojke, duplo je veći od Paraolimpijskih igara.

– Značajno da smo ovdje jer je tim BiH jedan od najboljih u historiji. Osvojili ste 10 evropskih prvenstava, tri Svjetska prvenstva i imate dvije zlatne medalje sa Paraolimpijskih igara. To je nevjerovatan rekord i trebate biti veoma ponosni na vaš tim. Mislim da su uslovi ovdje odlični, pregledao sam hotel i salu, i siguran sam da će svi prisutni uživati. Ovaj događaj imat će uticaj i na grad i vjerujem da ćemo izazvati veliki interes. Mi vjerujemo da promjena počinje sa sportom i zato je veoma važno da pružimo priliku osobama s invaliditetom da učestvuju u sportu, a upravo sjedeća odbojka pruža tu mogućnost – rekao je Couzner.

Čelni čovjek Evropske asocijacije sjedeće odbojke Branko Mihorkob, koji nedavno boravio u Sarajevu za vrijeme održavanja Zlatne i Srebrene lige, rekao je da se sjedeća odbojka razvija veoma brzo, te da ga raduje što se BiH odlučila da napravi top organizaciju, koja svima puno znači.

– Znamo da imate odličan muški tim, ali pored toga nama se sviđa da imate i ženski tim što je za odbojku strašno velika stvar. Vjerujem da će natjecanje biti vrhunsko, uslovi su odlični, a ja samo želim da svima bude sretno i da nema koronavirusa. Drago mi je da mediji toliko prate ovaj sport u Bosni i Hercegovini, a tako i treba, jer ova ekipa ima najbolje rezultate u Evropi. Kod žena je tek počelo, ali mislim da imate dobar mladi tim i svijetlu budućnost – izjavio je Mihorkob.

Predsjednik Saveza sjedeće odbojke Bosne i Hercegovine Hajrudin Zekić napomenuo je da je BiH dobila domaćinstvo nakon što je ovo takmičenje, koje se prvobitno trebalo održati u Kini otkazano zbog situacije sa koronavirusom.

– Savez je ozbiljno pristupio organizaciji ovog takmičenja, formiran je organizacioni i izvršni odbor. U petak nas očekuje posjeta inspekcijske komisije, te vjerujemo da će sve proći bez zamjerki. Imamo dva cilja, jedan je takmičarski, a drugi turistički. Očekujemo 32 nacionalne selekcije sa pet kontinenata što će biti velika promocija grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine. U takmičarskom dijelu nećemo puno obećavati, ali ova država je navikla da najtrofejniji savez uvijek donosi medalje. Mi ćemo se potruditi da odigramo finalnu utakmicu i da zlato vratimo u Bosnu i Hercegovinu – kazao je Zekić.