Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kristina Tsimanoskaja

Bjeloruska atletičarka koja je prebjegla u Poljsku dobila novo državljanstvo

tsimano2

Tsimanoskaja je postala jedna od glavnih priča Olimpijskih igara u Tokiju nakon što su je čelnici bjeloruske olimpijske reprezentacije protiv njene volje htjeli ukrcati u avion za Minsk

Bjeloruska atletičarka Kristina Tsimanoskaja (25), koja je tokom Olimpijskih igara 2021. u Tokiju prebjegla u Poljsku, dobila je poljsko državljanstvo.

“Danas vam dajem riječ da ću pokušati 100 posto pokazati svoj puni potencijal pa čak i ako stanem na postolje kao Poljakinja, znajte da će ova medalja biti za sve Bjeloruse i za našu slobodu. Živjela Bjelorusija! Hvala ti Poljska”, napisala je Tsimanoskaja na društvenim mreža.

Tsimanoskaja je postala jedna od glavnih priča Olimpijskih igara u Tokiju nakon što su je čelnici bjeloruske olimpijske reprezentacije protiv njene volje htjeli ukrcati u avion za Minsk.

Bjeloruskinja je na tokijskom aerodromu Haneda zatražila zaštitu policije kako se ne bi morala ukrcati na let.

Razlog su, po njenim riječima, bile neke kritike koje je izrekla na račun trenera i vodstva reprezentacije, dok je Bjeloruski olimpijski odbor SAopćio da su je treneri odlučili povući s Igara “zbog njena emocionalnog i psihičkog stanja”.