predstavnički dom

Zaustavljen prijedlog Arnauta da se smanje plate zvaničnicima u BiH

parlament bih 2 db

Inicijativu da Vijeće ministara privremeno suspenduje PDV prilikom uvoza gasa treba da usuglasi Kolegij

Obustavljen je postupak za amandman na Ustav Bosne i Hercegovine, koji je predlagao poslanik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut (Naša stranka) tražeći smanjenje plata izabranim i imenovanim zvaničnicima Bosne i Hercegovine.

To je jedan od zaključaka današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, postignut nakon što je Ustavno-pravna komisija Doma dva puta dala njeno negativno mišljenje.

Za razliku od ove odluke, na sjednici je usvojen izvještaj Zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine čija je misija bila da postigne identični tekst Zakona o dopunama zakona o porezu na dodatnu vrijednost.

Usaglašeni tekst predviđa uvođenje diferencirane stope PDV-a, i to nula posto kad je riječ o osnovnim životnim namirnicama, hrani i opremi za djecu, sjemenima i sadnom materijalu, a 22 posto na luksuznu robu. Dosadašnja jedinstvena stopa PDV-a od 17 posto, prema usaglašenom tekstu, odnosi se na ostale proizvode i usluge.

Na koje tačno proizvode će se odnositi ove stope PDV-a, čija primjena treba da važi do 31. decembra, treba da precizira Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

Inicijativu da Vijeće ministara privremeno suspenduje PDV prilikom uvoza gasa treba da usuglasi Kolegij, prema današnjoj odluci Doma, a predlagač je poslanik Demokratske fronte Dženan Đonlagić.

Na sjednici je zbog izostanka entitetske većine glasova, na usaglašavanje Kolegiju upućeno pitanje određivanja novog roka ili obustavljanja zakonodavnog postupka o izmjeni i dopuni Zakona o odbrani BiH, koje je predložila poslanica Naše stranke Mirjana Marinković Lepić.

Navedenim izmjenama predviđeno je mijenjanje konsenzualnog modela donošenje odluka u situacijama kad Predsjedništvo Bosne i Hercegovine treba da odlučuje o angažiranju vojske u slučaju prirodnih i drugih nesreća.

Na današnjoj sjednici, zastupnici nisu prihvatili negativno mišljenje Ustavno-pravne komisije o izmjenama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, već su zatražili da se Komisija izjasni još jednom. Prijedlogom zakona je predviđen novi način oglašavanja za popunu radnih mjesta objavljivanjem na službenoj internet stranici institucije i na društvenim mrežama.

Predstavnički dom je danas, na inicijativu dopredsjedavajućeg Doma Denisa Zvizdića usvojio prijedlog kojim zadužuje Vijeće ministara BiH da što prije donese odluku o privremenoj suspenziji carinskih stopa za uvoz naftne i naftnih derivata.

Na usuglašavanje Kolegiju Doma su upućeni Izvještaj o prošlogodišnjem poslovanju BHRT-a i plan za 2022. godinu, a podržane su preporuke o postupanju Vijeća ministara te drugih bh. institucija u vezi s blajburškim komemoracijama, kao i zaključak o prihvatanju radne definicije antisemitizma Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust.