Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

selektor košarkaša

Bosnić: Odlazak na EP je ogroman uspjeh, ali tu se nećemo zaustaviti

kosarkasi

“Odlazak na EP je ogroman uspjeh ali mi se ne želimo zaustaviti na tome. Kao što sam prije rekao potući ćemo se sa svima. Svaku ekipu respektujemo ali i mi treniramo i igamo košarku…”

Proteklu godinu zasigurno je obilježio uspjeh košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine predvođene našim selektorom Vedranom Bosnićem, koji su nam u ovo teško vrijeme priredili trenutke u kojima smo bili ponosni na naš nacionalni tim.

Naša košarkaška reprezentacija predodređena je za uspjeh, no iza svih rezultata koje su postigli stoji mnogo rada, truda, odricanja i napornih treninga. U intervjuu za FTV selektor naše košarkaške reprezentacije govori o ostvarenim uspjesima, proteklim utakmicama, atmosferi u timu, očekivanjima na Evropskom prvenstvu, ali i bitnosti sloge i funkcionisanja kompletnog tima.

Selektore, jeste li očekivali ovakav razvoj situacije, kada su kvalifikacije u pitanju, pobjede u obje utakmice i deseti plasman na Evropsko prvenstvo naše košarkaške reprezentacije?

– Uvijek sam vjerovao u odlazak na EP, inače ne bih prihvatio poziv što sam i govorio od mog prvog dana. Sjajne dvije utakmice u oba smjera, požrtvovanost na visokom nivou, taktički dosta zrelo i veoma hrabro bez prevelikog respekta. Moji igrači zaslužuju sve pohvale i komplimente na ostvarenju plasmana na EP. Veoma sam ponosan na njih.

Velika drama u završnici utakmice protiv Latvije. Nekako se činilo da posljednje dvije minute susreta traju cijelu vječnost…

– Veoma karakteristična završnica utakmice kada se igra sa velikim intezitetom i emocijama. Latvija je odlična reprezentacija što i njihovi rezultati govore, tako da nije neobično da pogode par teških šuteva i pokušaju promijeniti tok utakmice. Ipak bili smo dosta smireni i utakmicu koja nam je mnogo vrijedila priveli kraju. Pobjede na ovakav način puno znače našim mladim momcima.

U veoma kratkom vremenu ste uspjeli uigrati ekipu i ostvariti ovako značaj rezultat. Kako Vam je to pošlo za rukom?

– Ono što nam se isplatilo plod je napornog i predanog rada pa je osjećaj poslije svega nekako još ljepši i slađi. Svi smo imali isti cilj kojem smo bili potpuno predani i što se osjetilo tokom zadnje dvije godine. Dobra analiza koju smo napravili 2018.godine mnogo nam je pomogla u ostvarenju našeg cilja. Još jednom čestitam svim onim koji su bili dio našeg zajedničkog projekta.

Očito je ovo dokaz da ste na pravom putu i naša košarkaška reprezentacija ima veliki potencijal?

– Vrlo sam sretan da pored odlazka na EP imamo par novih igrača koji stvaraju novu generaciju reprezentativaca koji će u narednom periodu biti nosioci nase igre. BiH ima mnogo potencijala ali se mora nastavit kvalitetno raditi i biti maksimalno posvećen svakom detalju koji je bitan za našu reprezentaciju.

Imamo odličnu odbranu. No, posebno su se u proteklim utakmicama pored ostalih istakli Sulejmanović, Atić i Kamenjaš?

– Odbrana je veoma bitna u našem sistemu. Svi igrači su podređeni timu i to je naš kvalitet i snaga. Suljo, Edo i Kameni su sjajno iznjeli svoj dio odgovornost i bili pokretači mašine koju je ubrzavao čitav tim.

Obje utakmice su se nažalost igrale bez publike zbog pandemije koronavirusa. Nakon utakmice sa Bugarskom izjavili ste da pobjedu poklanjate navijačima i članovima stručnog štaba koji su u izolaciji. I više nego ljudska gesta…

– Ovo su pobjede svih nas, igrača, staffa, saveza, nasih navijača i svi trebaju da budu dio uspjeha. Naši navijači su nam mnogo falili i jedva čekam kad ćemo opet biti zajedno.

Kakva su očekivanja od Evropskog prvenstva? Je li rano o tome govoriti?

– Odlazak na EP je ogroman uspjeh ali mi se ne želimo zaustaviti na tome. Kao što sam prije rekao potući ćemo se sa svima. Svaku ekipu respektujemo ali i mi treniramo i igamo košarku.

Po čemu ćete još pamtiti 2020. godinu?

– Nažalost po korona virusu kojem želim da sto prije nestane i da nam se život vrati u normalu. Do tada trebamo imati dosta strpljenja i čuvati se koliko je to moguće.