Červar najavio odlazak, Vori se već oprostio od reprezentacije

cervar

Lino Červar, selektor rukometne reprezentacije Hrvatske, koja se nije uspjela plasirati u polufinale EURO 2018 na domaćem terenu najavio je odlazak s klupe. Uprkos tome, nastup Hrvata i borbu za pet mjesto nije ocijenio kao neuspjeh, prenosi Anadolu Agency (AA).

Červar je na današnjem obraćanju javnosti iznio svoje viđenje trenutne situacije u hrvatskom rukometu i iznio prijedloge za budućnost, među kojima su na prvom mjestu poboljšanje rada u domaćim klubovima i strategija razvoja do Olimpijskih igara u Tokiju.

“Ovo što pričam mislim, a neka izbornik odluči. Treba dati podršku novim ljudima. Trebamo izbornika koji ima viziju i koji je totalno posvećen tom poslu, to moramo podržati. Važno je da oko sebe okupi grupu mladih trenera koji žele napredovati, dati im priliku i investirati u njih. Nisam pristalica kratkog rada, niko ne može čuda napraviti, sve mora biti proizvod osmišljenog rada”, kazao je Červar i dodao:

“Došao sam dam doprinos, jer su me zamolili. Nisam ispunio ono što sam želio, moram biti samokritičan, nisam naučio na alibi i da bježim od odgovornosti. Ovo nije neuspjeh, ali nisam ostvario ono što sam mislio. Hoću uvijek više. Kada bude došao drugi izbornik biću uz njega. Možda se u budućnosti ne budem ni bavio rukometom, možda i hoću. Moram se preispitati u krugu moje obitelji, da vidim koji ću potez povući.”

Kapiten Igor Vori naglasio da je njemu i saigračima izuzetno teško, te da će se dugo pitati šta su mogli bolje uraditi, ali i da je izuzetno ponosan na sve momke. Potom je objavio oproštaj od dresa sa državnim grbom.

“Nakon 15 godina igranja vrijeme je da mladi igrači preuzmu stvar u svoje ruke. Biću im od pomoći u bilo kojem trenutku i bilo kojem smislu i siguran sam da će se hrvatski rukomet dizati. Želim im svu sreću”, naglasio je Vori.

Hrvati su iz igre za plasman u polufinale ispali sinoć porazom od Francuza rezultatom 27:30.

Hrvatska će u petak u 15.30 sati u zagrebačkoj “Areni” igrati protiv Češke za peto mjesto. Potom slijede polufinalu dueli Francuska – Španija u 18 sati i Švedska – Danska u 20.30.