Ostali sportovi

Svjetski prvak

Colemanu skraćena kazna, ali neće moći nastupiti u Tokiju

16/04/2021

Coleman unutar 12 mjeseci triput nije bio na navedenoj lokaciji kako bi dao uzorak za testiranje, što se smatra kršenjem antidopinškog pravilnika

Svjetskom prvaku na 100 metara Christianu Colemanu Sud za sportsku arbitražu (CAS) je u petak za šest mjeseci smanjio dvogodišnju suspenziju zbog kršenja antidopinškog pravilnika, ali američki sprinter ipak neće moći nastupiti na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Colemanova originalna kazna je trebala vrijediti do 13. maja 2022., a nakon što ju je sud u Lausannei smanjio, Amerikanac će se ponovno moći natjecati nakon 14. novembra ove godine.

Kako su odgođene Olimpijske igre u Tokiju na rasporedu su od 23. jula do 8. avgusta. Colemana neće biti u konkurenciji za olimpijska odličja, ali će od 18. do 20. marta sljedeće godine u Beogradu moći braniti naslov svjetskog dvoranskog prvaka na 60 metara iz Birminghama 2018.

CAS-ov odbor je ustanovio da je Coleman prekršio odredbe antidopinškog pravilnika, alil je presudio da je “stepen nemara niži nego što je utvrđen u odluci po kojoj je vođen žalbeni postupak”.

Coleman unutar 12 mjeseci triput nije bio na navedenoj lokaciji kako bi dao uzorak za testiranje, što se smatra kršenjem antidopinškog pravilnika.

“Cijenim što je sud ispravno zaključio da sam ‘čisti’ sportaš, ali sam razočaran što neću moći ovo ljeto nastupiti na Olimpijskim igrama”, poručio je Coleman u priopćenju i poručio da će se u pripremama fokusirati na odbranu naslova svjetskog prvaka na SP-u kojem je u julu 2022. domaćin Eugene, grad u saveznoj američkoj državi Oregon.

Američki sprinter je 2019. na Svjetskom prvenstvu u Dohi pobijedio na 100 metara s vremenom 9.76 sekundi i bio je smatran najvećim favoritom za zlatnu olimpijsku medalju u Tokiju, prenosi Hina.

“Veselim se što ću moći predstavljati Sjedinjene Države na oba svjetska prvenstva u 2022., a posebno na onom ljetnom, koje će se po prvi put održati u SAD-u i gdje planiram braniti moj naslov protiv novog olimpijskog pobjednika na 100 metara”, zaključio je Coleman u izjavi za Reuters.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.