Ministarstvo zdravstva

U Sloveniji pad novih zaraza koronavirusom: Mjere zatvaranja daju rezultat

slovenija korona

Slovenska vlada objavila je u petak da je u zadnja 24 sata s 4553 testa potvrđeno 860 novozaraženih, što je 20,2 posto pozitivnih nalaza od svih testiranih

U Sloveniji je u zadnja 24 sata 5 ljudi umrlo od posljedica covida-19, uz 860 novozaraženih, a na prioritetnu skupinu za cijepljenje vlada je uvrstila i maturante srednjih škola kako bi se smirenije mogli pripremati na i inače stresne završne ispite.

Odluka o cijepljenju maturanata kao prioritetne skupine donesena je unatoč nekim rezerviranim stajalištima, kako bi se oni bez straha od zaraze mogli koncentrirati na učenje u stresnom razdoblju kad su i inače vrlo opterećeni, ali je i dalje prvenstveni napor u tome da se što prije cijepe starije skupine stanovništva, pojasnila je na vladinoj konferenciji za novinare Vesna Kerstin Petrič iz ministarstva zdravstva, prenosi Hina.

Cijepljenje za maturante je kao i za ostalo stanovništvo na dobrovoljnoj osnovi, počet će krajem iduće sedmice, a uz njih će biti cijepljeni i njihovi roditelji.

Cijepit će se raspoloživim cjepivom, što znači da će kao prvu dozu primiti cjepivo AstraZenece, rekla je Petrič.

Dodala je da je vlada malim izmjenama strategije cijepljenja na prioritetnu listu stavila i roditelje djece s hroničnim bolestima.

Slovenska vlada objavila je u petak da je u zadnja 24 sata s 4553 testa potvrđeno 860 novozaraženih, što je 20,2 posto pozitivnih nalaza od svih testiranih.

Broj novozaraženih znatno je manji nego prije 7 dana kad je iznosio visokih 1279, premda je incidencija novih zaraza još dosta visoka e iznosi 290, kazao je predstavnik vlade Uroš Orbanija.

To pokazuje da su mjere 11-dnevnog zatvaranja dale odličan rezultat, rekao je Orbanija.

Međutim, stanje u bolnicama još se ne smiruje i trenutno je u njima 639 oboljelih, 15 više nego dan ranije, a na intenzivnim odjelima 152, dva više nego jučer.

U Sloveniji je prvu dozu cjepiva do sada primilo 360.450 ljudi, a dvije 136.582, odnosno 6,5 posto stanovništva, objavio je nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).