Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dizačima tegova iz Rusije, Bjelorusije i Kazahstana prijeti suspenzija

rio maskote

Timovima u dizanju tegova Rusije, Bjelorusije i Kazahstana mogao bi biti zabranjen nastup na Ljetnim olimpijskim igrama u Rio de Janeiru zbog kršenja doping pravila, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Svjetske federacije dizanja tegova (IWF) saopštili su da se kazna odnosi na ponovno testiranje uzoraka sportista koji su nastupili na igrama 2008. u Pekingu i 2012. godine u Londonu. Implementaciju jednogodišnje suspenzije mora potvrditi Međunarodni olimpijski komitet (IOC).

“Samo ‘čisti’ sportisti trebaju da imaju mogućnost da se nadmeću”, kažu između ostalog iz IWF-a, prenose britanski mediji.

IWF je istakao da će preporučiti zabrane IOC-u za nacionalne federacije čiji su dizači prouzrokovali tri ili više kršenja pravila o dopingu u procesu ponovnog analiziranja uzoraka iz Pekinga i Londona.

Saopštenje je uslijedilo nakon prošlosedmične potvrde da su četiri kazahstanska šampiona iz Londona 2012. godine, među kojima je i četverostruki svjetski šampion Ilya Ilyin, bila pozitivna na doping testu. Još šest dizača sa igara u Londonu bilo je pozitivno na ponovljenom testiranju na stotine uzoraka.

Prošle sedmice Svjetska atletska federacija (IAAF) odlučila je da ne ukine suspenziju ruskim atletičarima, koja je u novembru prošle godine izrečena zbog optužbi da su koristili nedozvoljena sredstva i to pod okriljem države.

U utorak je IOC, ipak, otvorio vrata Rija 2016 pojedinim ruskim sportistima koji mogu dokazati da su čisti.

Ljetne olimpijske igre u Rio de Janeiru održaće se od 5. do 21. augusta. Biće to prva Olimpijada na tlu Južne Amerike.