Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oscar Pistorius: Reeva ne bi željela da život protratim iza rešetaka

pistorius

Oscar Pistorius priznao je da zaslužuje dugu zatvorsku kaznu, ali odbija sve navode o tome da je svoju djevojku Reevu Steenkamp ubio namjerno i smišljeno, prenosi Anadolu Agency (AA).

U svom prvom televizijskom intervjuu od 2013. godine kada je ubio Steenkamp, bivši južnoafrički paraolimpijac rekao je kako ne “želi protratiti ostatak svog života iza rešetaka iako to zaslužuje”.

“Vjerujem da bi i Reeva tako željela”, rekao je Pistorius za britansku televizijsku mrežu ITV.

Britanski “The Guardian” navodi kako se očekuje da cijeli intervju Pistoriusa televizija objavi u petak navečer.

Pistorius je u rano jutro 14. februara 2013. godine na Dan zaljubljenih u zajedničkom domu u Pretoriji ispalio četiri smrtonosna hica u Steenkamp, koja se nalazila u kupatilu nedaleko od njihove spavaće sobe. Tokom cijelog sudskog postupka tvrdio je da se “kaje, da je djevojku zamijenio sa provalnikom i da je pucao u samoodbrani”. Krajem 2015. godine pušten je iz zatvora u kućni pritvor godinu nakon što je osuđen na pet godina zatvora zbog ubistva djevojke.

Tužioci su potom zatražili prekvalifikaciju ubistva iz nehata u klasično ubistvo, što je sud i potvrdio ne precizirajući tada visinu kazne koju će Pistorius izdržavati.

Pred Vrhovnim sudom u Pretoriji prošle sedmice održano je sedmodnevno suđenje nakon kojeg se očekuje definitivno izricanje kazne. Kao prvi svjedok svjedočio je Jonathon Scholtz, psiholog koji je za vrijeme kućnog pritvora radio sa paraolimpijcem. Istakao je kako je Pistorius “izrazio depresivan, anksiozan, slomljen i da treba biti u bolnici”.

Svjedočio je i otac ubijene djevojke Barry Steenkamp, prvi put pred Pistoriusom, gdje je u potresnom stanju govorio o razdoru unutar svoje porodice nakon ubistva kćerke.

Kim Martin, rodica ubijene djevojke, također se pojavila na sudu istakavši kako ne “vjeruje da se Pistorius kaje” te da “nije vidjela ljubav između Reeve i Oscara”.