Australian open

Đoković još čeka, ministar provjerava ko je lagao pri ispunjavanju vize

New Project – 2022-01-11T091649.062

Poseban problem za Đokovića predstavlja istraga koju je savezna vlada u Australiji pokrenula protiv njega

Nastup srbijanskog tenisera Novaka Đokovića na Australian Openu i dalje je upitan. Tako će biti barem još jedan dan, pišu australski mediji koji tvrde da ministar imigracija Alex Hawke neće danas donijeti odluku o tome hoće li ponovno ukinuti vizu Đokoviću.

Najbolji teniser svijeta jučer je pobijedio u sudskom sporu protiv Australije i dobio vizu za ulazak u Australiju, gdje je odradio već dva treninga kako bi se pripremio za prvi Grand Slam sezone, ali ministar imigracija Alex Hawke ima diskrecijsko pravo ukinuti mu vizu mimo sudske odluke.

Poseban problem za Đokovića predstavlja istraga koju je savezna vlada u Australiji pokrenula protiv njega, kojom pokušava saznati je li lagao prilikom ispunjavanja obrasca za ulazak u zemlju. Podsjetimo, Đoković je graničnoj kontroli izjavio kako su iz Tennis Australije ispunili putnički formular u njegovo ime.

Nakon neugodnog pitanja novinarke Đokovići odmah prekinuli presicu (VIDEO)

Dakle, Đoković ili neko drugi je na obrascu označio da u periodu od 14 dana prije dolaska u Australiju nije putovao u druge zemlje, a australske vlasti smatraju da to nije istina.

To i ne bi trebalo biti teško dokazati jer je činjenica da je Đoković tada, dakle u periodu od 23. decembra do 6. januara, putovao iz Beograda u Španiju, gdje je trenirao u Marbelli 31. decembra.

Kao dokaz tome mogu se uzeti brojni medijski izvještaji iz Španije tih dana, ali i video koji je objavljen na Twitteru jedne tamošnje akademije na dan kad je Đoković tamo trenirao.

Poruka iz ureda ministra

Danas su se iz ureda ministra Hawkea oglasili kratkim saopćenjem.

“U skladu s pravilima ministar Hawke će detaljno razmotriti slučaj. S obzirom na to da se radi o otvorenom slučaju, neprikladno je davati daljnje komentare”, poručili su i neslužbeno potvrdili da odluka neće biti objavljena danas.

Savezna vlada insistira na tome da je imala pravo kad je ukinula Đokovićevu vizu jer to što je Đoković prebolio koronavirus u zadnjih šest mjeseci nije opravdanje za ulazak u državu kao nevakcinsan. Sud nikad nije odlučivao o ovom problemu jer je vlada priznala da nije Đokoviću dala dovoljno vremena da zadovolji sve procedure pri ulasku u zemlju te se povukla iz spora.