50. međusobni duel

Đoković “pomeo” Federera sa 3:0 i plasirao se u finale Australian Opena

djokovic

Bio je to jubilarni 50. međusobni susret ova dva igrača, a Đoković je ostvario 27 pobjedu te se osmi put u karijeri plasirao u finale ovog turnira

Novak Đoković pobijedio je Rogera Federera 7:6, 6:4, 6:3 i plasirao se u finale Australian Opena u kojem će nedjelju igrati s pobjednikom susreta Zverev – Thiem.

Federer je fantastično otvorio susret te je vrlo agresivnom i učinkovitom igrom došao do vodstva 4:1. U sljedećem gemu imao je 0:40 na Đokovićev servis, ali nije uspio napraviti brejk i meč se nakon tog trenutka potpuno okrenuo.

Đoković je zaigrao bolje, oduzeo je Federeru servis za set i s uvjerljivih 7:1 dobio tie-break i set u kojem je Federer imao čak 26 winnera. Do kraja meča Federer više nije imao nijednu brejk loptu kao ni najmanju priliku da nešto pokuša promijeniti.

Srbijanac je dobio drugi set nakon što Federer nije uspio odservirati za ostanak u setu, a trećem je napravio brejk za 4:2 u gemu u kojem je Federer imao 40:15. Koliko je Đoković dobro igrao svjedoči podatak da je u zadnja dva seta izgubio samo 12 poena na svojem servisu.

Bio je to jubilarni 50. međusobni susret ova dva igrača, a Đoković je ostvario 27 pobjedu te se osmi put u karijeri plasirao u finale ovog turnira. Do sad je dobio svih sedam finala u kojima je igrao.

Đoković bi eventualnim osvajanjem Australian Opena došao do 17 titula na grand slamovima, dvije manje od Rafaela Nadala i tri manje od Federera.