Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

slovenac rastura

Dončić radi stvari koje u NBA ligi nisu viđene 57 godina

luka doncic

Znao sam da ću biti dobar, ali ne baš ovako dobar, sigurno

Luka Dončić je s 20 godina postao jedan od najboljih svjetskih košarkaša. Slovenac je taj status nastavio potvrđivati jučer kada je u pobjedi 137:123 na gostovanju kod Houstona Rocketsa utrpao 41 poen, podijelio 10 asistencija i uhvatio šest skokova.

Dallas je time stigao do 11. pobjede u 16 utakmica ove sezone i nalazi se na sjajnom četvrtom mjestu u vrlo jakoj Zapadnoj konferenciji, najviše zahvaljujući Dončiću.

Slovenac je u petoj utakmici u nizu zabio 30 ili više poena, a ušao je u društvo trojice velikana koji su u četiri utakmice u nizu postigli 30 i više poena uz deset i više asistencija. Tu su još od 1983. godine do danas Michael Jordan, James Harden i Russell Westbrook.

Uz to, Dončić je postavio još jedan rekord. Prvi je igrač od legendarnog Oscara Robertsona koji u prosjeku nakon 16 utakmica bilježi barem 30 poena, 10 skokova i 9 asistencija. Tačnije, na prosjeku je od 30,9 poena, 10,1 skoka i 9,8 asistencija. Robertson je na sličnim prosjecima bio u sezoni 1961./62.

“Iskreno, imao sam vjere. Znao sam da ću biti dobar, ali ne baš ovako dobar, sigurno. Nisam znao da ću igrati ovako, nisam to očekivao. Sretan sam što igram ovako, ali moram biti još bolji”, rekao je Dončić u nedavnom intervjuu s NBA insajderom Shamsom Charanijom.

S obzirom na to da ima 20 godina i tek je drugu sezonu u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta, zastrašujuće je pretpostaviti kakav igrač Dončić može postati za pet-šest godina nastavi li se razvijati ovakvom brzinom.