Dragan Marković: Želim podići atmosferu pred Švedsku

markovic

Dragan Marković, selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine iskoristiće sedmicu Evropske rukometne federacije (EHF) da okupi svoje izabranike u Mostaru i tako počne pripreme za baraž za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 2017. godine. Rival bh. tima u doigravanju je Švedska, jedna od najtrofejnijih svjetskih reprezentacija, koja se želi vratiti na staze stare slave.

Prema Markovićevim riječima sedmodnevno mostarsko okupljanje, koje bi trebalo početi 3. aprila, iskoristiće kako bi održao sjajnu atmosferu iz kvalifikacija za SP, te počeo raditi na taktičkim varijantama za favorizovane Šveđane.

„Tek u junu ćemo početi sa ozbiljnim pripremama i doradom taktičkih detalja za dvomeč sa Švedskom. Sada želim da održimo i dodatno podignemo dobru atmosferu koju smo imali u kvalifikacijama. Naravno, lagano ćemo početi sa pripremama i spremanjem taktike za protivnika u baražu. Čekam i kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre koji će Švedska igrati dok mi budemo na okupu u Mostaru. Najavili su da će im se vratiti Kim Andersson i Kim Ekhdal Du Rietz. Vidjećemo hoće li se obojica vratiti u državni tim. Ako se to zaista desi, onda to dosta mijenja stvari kada je u pitanju naša taktička priprema. Međutim, to ćemo tek vidjeti. Važno je da se okupimo i iskoristimo ove priprem da radimo na našoj igri, a o protivniku ćemo misliti kada za to dođe vrijeme“, priča Marković za Anadolu Agency (AA).

Uprkos činjenici da su Šveđani veliki favoriti uoči dvoboja 12. juna u Vaxju i 15. u Sarajevu, selektor se ne želi unaprijed predati.

„Tokom ovih priprema neću moći računati na Josipa Perića, koji nije bio u mogućnosti doći iz Katara. Zato sam pozvao Stefana Jankovića, srednjeg beka Borca. Nema tu neke velike filozofije, uglavnom zovem iste igrače već godinama, osim kada su spriječeni povredom ili nekim drugim razlogom. Nismo dogovorili nikakvu kontrolnu utakmicu tokom priprema u Mostaru, ali za to ima vremena. Pred baraž ćemo igrati protiv nekoga, a sada ćemo samo trenirati. Znamo šta nam je činiti protiv Šveđana, ako želimo napraviti iznenađenje. Moramo ići na glavu za svaku loptu, pa šta bude“, završio je Marković.

Selektor je dodao da će pred početak finalnih priprema za Švedsku početkom juna objaviti širi spisak igrača, na kojem će biti 28 igrača. Međutim, ukoliko ne bude ozbiljnijih problema sa povrijeđenim rukometašima, najavljuje da neće biti velikih promjena, te da će kostur reprezentacije ostati isti.

Marković je na pripreme u Mostaru pozvao sljedećih 18 igrača: golmani: Benjamin Burić (Gorenje, Slovenija), Mario Blažević (CSM Bucuresti, Rumunija); desna krila: Anes Bečić (Vogošća), Muhamed Zulfić (Dinamo Bukurešt, Rumunija); lijeva krila: Hariz Begić (Konjuh), Alen Ovčina (Vogošća); desni bekovi: Dejan Malinović (Creteil, Francuska), Marko Panić (Chambery, Francuska), Kosta Savić (Selestat, Francuska); srednji bekovi: Marko Tarabochia (Wisla Plock, Poljska), Stefan Janković (Borac M:tel), Ivan Karačić (Kadetten Schaffhausen, Švajcarska); lijevi bekovi: Nikola Prce (Azoty Pulawy, Poljska), Mirsad Terzić (MVM Veszprem, Mađarska), Ivan Milas (Oroshazi, Mađarska), Vladan Lončar (MOL-Pick Szeged, Mađarska); pivoti: Vladimir Vranješ (MOL-Pick Szeged, Mađarska) i Senjamin Burić (Gorenje, Slovenija).