Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FBI 63 puta zatražio od Applea i Googlea pomoć u hakiranju mobitela

fbi

Američka vlada sudskim nalozima redovno “prisiljava” kompanije Apple i Google da joj pomognu u otključavanju svojih mobilnih uređaja, navodi u svom novom izvještaju Američka unija za građanske slobode (American Civil Liberties Union).

Američko Ministarstvo pravde, navodi se, od 2008. do ove godine od pomenutih tehnoloških giganata sudskih putem 63 puta je zatražilo da pomogne vladi u pristupanju uređajima poput smartphonea i tableta.

Radilo se većinom o slučajevima istraživanja trgovine drogom.

Vlada se tako pozivala na zakonske akte iz 1789. godine koja daju ovlaštenja sudovima da izdaju naloge za izvršenje odluke.

Sporni odnosi američke vlade i tehnoloških kompanija proteklih mjeseci često su bili tema svjetskih medija posebno nakon 14. decembra prošle godine i terorističkog napada u San Bernadinu kojeg je počinio napadač Syed Rizwan Farook, koji je kasnije upucan.

Nakon policijskog uviđaja, zaplijenjen je Farookov iPhone kojeg detektivi Federalnog istražnog biroa (FBI) dugo vremena nisu mogli otključati kako bi ga vještačili.

Američka vlada od tada je više puta zatražila od Apple-a da pomogne otključavanju iPhone-a koji je zaštićen šiframa koje nudi Appleov softver.

Iz Apple-a su saopćili kako to “neće i ne moraju uraditi” jer bi takav potez, kako su tada istakli, ugrozio sigurnost miliona korisnika iPhonea širom svijeta.

Čelnici Googlea, Facebooka i Microsofta i preko dvadeset drugih kompanija više puta su objavili kako podržavaju Apple u toj odluci.

Sve pomenuto, izazvalo je velike rasprave u svjetskoj javnosti oko digitalnih prava na privatnost i čuvanja nacionalne sigurnosti.

“Zaključujem da nijedan od faktora u slučaju ne opravdava naređenje kompaniji da pomogne istragu protiv svoje volje”, oglasio se američki državni tužilac James Orenstein

Nakon skoro četiri mjeseca, FBI je nedavno objavio da je “uspio” otključati sporni telefon uz pomoć “stranog faktora”.