Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

fiba

Džanan Musa u misiji vraćanja BiH na košarkašku mapu svijeta

Musa je svoje ime urezao u knjige historije sporta u Bosni i Hercegovini nakon što je svoj tim doveo do prve titule zemlje u timskim sportovima kao MVP na FIBA ​​U16 Evropskom prvenstvu 2015.

Džanan Musa je i ranije, u kadetskoj reprezentaciji, bio vodeći u stavljanju svoje voljene Bosne i Hercegovine na globalnu scenu, a sada planira to učiniti ponovo na visokom nivou.

Bišćanin je bio juniorska senzacija i sada se vratio u Evropu, gdje uživa u solidnom početku sezone sa Rio Breoganom u vrhu španske ACB lige. Ipak, fokus se ubrzo vraća na dužnosti u nacionalnom timu uoči FIBA ​​kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u košarci 2023. godine.

Dvije utakmice Zmajeve čekaju naredne sedmice, a Musa ih je najavio u razgovoru za zvanični sajt FIBA.

Samopouzdanje je na visokom nivou jer se Musa ponovo pridružio ekipi Zmajeva koja je impresionirala rezervisanjem mjesta na FIBA ​​EuroBasketu 2022, a sljedeći cilj je osiguranje prvog nastupa na Svjetskom prvenstvu.

“Naša ekipa je sposobna da radi stvari, koje možda nismo shvatali u prošlosti”, rekao je Musa i dodao: “Imamo sjajnog trenera punog energije, ima dosta momaka koji igraju dobro i imaju veće uloge što čini napredak reprezentacije mnogo bržim.”

“Ljeti sam stalno razgovarao s momcima i odlična je atmosfera u timu. Vjerujem da konačno možemo otići na Svjetsko prvenstvo i postaviti se na mapu svijetske košarke”, ističe Musa.

Musa je svoje ime urezao u knjige istorije sporta u Bosni i Hercegovini nakon što je svoj tim doveo do prve titule zemlje u timskim sportovima kao MVP na FIBA ​​U16 Evropskom prvenstvu 2015.

Svestrani strijelac zasjao je najsjajnije kako bi učvrstio svoje mjesto među najboljim igračima generacije rođene 1999. godine. Musa je taj turnir završio sa prosjekom od 23,3 poena, 9,0 skokova i 6,3 asistencije po utakmici, dok je Bosna i Hercegovina u finalu pobijedila Litvaniju sa 85-83 u Kaunasu.

“Nevjerovatno je pomisliti da je to bilo prije šest godina. Osjećam se kao jučer – vrijeme je proletjelo. Za moju zemlju, prva medalja u historiji, a posebno da bude zlatna pred litvanskim navijačima u Litvaniji.”

“Bio je to poseban trenutak, ali takve stvari se dešavaju jednom u 100 godina. Da bi tim nešto uradio i uspio, radili smo kao cjelina. Cijela zemlja je slavila s nama. Svaki put kada obučete taj dres, vi morate dati 150 posto svojih mogućnosti i vaš trud se cijeni”, kazao je Musa.

Nedavni susret domaće lige na gostovanju protiv Casademont Saragose vratio je sva sjećanja na takmičenje na FIBA ​​U17 Svjetskom prvenstvu u košarci 2016. godine. Musa je napravio još magije na globalnoj sceni, uključujući rekordnih 50 poena protiv Kineskog Tajpeja.

“Bilo je ludo vratiti se u Saragosu. Ista teretana na Svjetskom prvenstvu, isti hotel u kojem sam u to vrijeme odsjeo sa reprezentacijom. Stajao sam na trenutak i shvatio koliko je to dragocjeno. Moći nositi tu zastavu na grudima i biti u krugu najboljih svjetskih reprezentacija – jako sam ponosan na to.”

“Još uvijek razmišljam o tome, ali ne radi se o meni od 50 poena, već o našem jedinstvu i o tome kako je moj tim to prepoznao. Sjećam se jednog tajm auta, jer sam bio blizu rekorda, rekli su ‘sada ćemo raditi za tebe’ – to je nešto što mi ostaje u mislima”, prisjetio se Musa i dodao:

“Moji momci, saigrači, kolege su se stavili ispod mene i nosili me da postignem taj cilj. Zauvijek sam zahvalan što sam mogao biti u toj grupi i još uvijek imam rekord.”

Musa još uvijek ima samo 22 godine, te nastavlja da preuzima plašt kao vodeća nada jedne nacije. Očekivanje dolazi sa statusom zvijezde u usponu u igri, ali Musa pokušava da se isključi i taj pritisak ostavi po strani.

“Volim košarku. Jednostavno volim da idem na teren. Kada sam na terenu, nemam nikakav pritisak. Samo igram košarku kao da sam igrao košarku sa sedam godina ispred svoje kuće. Samo volim interakciju sa fanovima i želim da se zabavim s tim jer neće trajati vječno.

“U ovom timu mi sve odgovara i ima mnogo prednosti. Samo pokušavam da izađem na teren, unesem energiju i svoje iskustvo i pomognem momcima da odvedu tim do pobjeda. Nije uvijek sve u poenima, skokovima i asistencijama. Volim da razgovaram s njima i da sam tu za njih na svakom koraku za svoje saigrače.”, kaže Musa.

Bosna i Hercegovina počinje svoj pohod na domaćem terenu u Sarajevu, baš kao i prije četiri godine kada je Musa kao tinejdžer bio najbolji u pobjedi nad Rusijom. Ovog puta Zmajevi počinju protiv Češke sa šansom da postave temelj za drugačiji ishod u ukupnoj slici.

Ta podrška na domaćem terenu mogla bi se pokazati od vitalnog značaja, a Musa vjeruje da je to nešto iz čega njegov tim može crpiti inspiraciju jer će se boriti protiv Bugarske i Litvanije u potrazi za prva tri mjesta za prolaz u drugi krug.

“Ovo je veoma jaka grupa. U Evropi nema lakih utakmica. Svi razvijaju svoju košarku i zadovoljstvo je vidjeti rast evropske košarke. U ovom prozoru dolazimo punom snagom. Znamo da svi žele da dobiju ove prve utakmice. Svi počinju 0-0. Dakle, kada igrate pred svojim navijačima – za neke je to pritisak, ali za nas je to motiv za pobjedu. Navijači nas čekaju, a mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da pobijedimo”, dodaje Musa.

Na pitanje o ključu uspjeha Musa odgovara:

“Samo budite jedna cjelina”, jednostavno kaže Musa.

“Kada su vremena loša, morate pokazati karakter. Nadam se da se loša vremena neće dogoditi, ali uvijek ćemo biti zajedno. Uzmite to utakmicu po utakmicu. Mislim da možemo izaći iz ovog prvog prozora sa stopostotnim rekordom od dvije pobjede i to mora biti naš cilj”, zaključio je Musa.

BiH će Češku u Skenderiji dočekati 26. novembra, a tri dana poslije gostuje Bugarskoj.