mašina za novac

Federer samo na makaronama zarađuje 39 miliona eura

roger-federer (1)

Osim fenomenalnih rezultata u više od 20 godina karijere i njegove dugovječnosti, Federer je u uspio zaraditi novac kao nijedan teniser prije njega

Roger Federer nastavlja da oduševljava fanove tenisa širom planete, iako će za manje od mjesec dana proslaviti 38. rođendan.

Fantastični Švicarac jučer je u polufinalu Wimbledona u četiri seta bio bolji od njegovog najvećeg rivala, Rafaela Nadala, a u nedjelju će protiv Novaka Đokovića tražiti svoj deveti naslov na najprestižnijem teniskom turniru na svijetu.

Nije Federer dominantan kao što je u tridesetima, ali čovjek je konstantno među trojicom najboljih na svijetu, a osvoji li Wimbledon u nedjelju, preskočit će Rafu Nadala na drugom mjestu.

Osim fenomenalnih rezultata u više od 20 godina karijere i njegove dugovječnosti, Federer je u uspio zaraditi novac kao nijedan teniser prije njega.

Ugledni Forbes nedavno ga je smjestio na 11. mjesto najplaćenijih svjetskih zvijezda, a osim sportista u konkurenciji su bili poznati glumci, pjevači, komičari i mnogi drugi. Primjerice, Federer zarađuje više od najplaćenijeg glumca Hollywooda Dwaynea Johnsona, a od sportista, ispred njega su samo bokser Canelo Alvarez i naravno trojica nogometaša, Neymar, Cristiano Ronaldo i Lionel Messi.

Federerova ukupna vrijednost iznosi nešto manje od 400 miliona eura prema podacima Celebrity Net Wortha. Samo od nagradnih fondova turnira, u karijeri je zaradio više od 110 miliona otkako je postao profesionalac u 1998. Već sada je osigurao 1,3 miliona eura u Wimbledonu ove godine, a osvoji li naslov uzet će ukupno 2,6 miliona.

Prošle godine, Federer je prekinuo dugogodišnju saradnju sa svjetskim gigantom u proizvodnji sportske opreme, Nikeom, kako bi potpisao 10-godišnji ugovor s japanskom kompanijom Uniqlo. Ugovor je vrijedan 265 miliona eura. Za usporedbu, u 20 godina saradnje s Nikeom, Federer je uzeo ukupno 141 milion.

Mercedes-Benz i Lindt su produžili sponzorske ugovore s Federerom na kraju 2017. kao i italijanski proizvođač tjestenine Barilla koja će mu platiti 39 miliona eura. Nismo ni spomenuli sponzore poput Rolexa, Rimowe i Moeta.