Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Ostali sportovi

Fetahović: Bitno bilo sačuvati živu glavu, nisam mnogo mislio o boksu

02/03/2017

Nekadašnji bosanskohercegovački bokser a sada uspješan trener Almedin Fetahović prvi je sportista koji je osvojio međunarodnu medalju za BiH od sticanja nezavisnosti 1992. godine.

Fetahović je došao do zlata na Mediteranskim igrama u francuskom Montpellieru 1993. godine, gdje je u finalu savladao Turčina Malika Beyleroğlu i time za Bosnu i Hercegovinu, koja je tada bila zahvaćena ratom, osvoji prvo odličje.

On je u razgovoru za Fenu evocirao uspomene na taj težak period povodom 25 godina od nezavisnosti BiH.

– Ta medalja mi je jako draga, jer je teško ponoviti takav rezultat. Priča o Mediteranskim igrama počela je tri mjeseca prije, pošto su one bile u šestom mjesecu. Nagoviješteno je ranije da imaju te igre i da je moguće da nastupimo. Počeli smo polako trenirati na Mejtašu u Sarajevu i pomalo smo se skupljali, bio sam angažovan u jedinici, ali kada smo mogli pomalo i trenirali. Nisam tada mnogo mislio na boks – priča Fetahović za Fenu.

Dodaje da se u to vrijeme samo gledalo „kako spasiti živu glavu“. Ali ipak, razgovori kao i angažman o sakupljanju reprezentacije BiH, koja će otići u Francusku, uzbrzo je pokrenuta.

– Tu je bio Said Čolpa koji je bio selektor, Hamid Guska, Bane Toskić u vodstvu i mi smo se nekada u martu ili aprilu sastavili – navodi proslavljeni bokser.

Prisjeća se poteškoća prilikom izlaska iz Sarajeva.

– Kada smo došli do Fojnice bilo je lakše, jer je tamo bilo dobro stanje u odnosu na ostalo – pojašnjava Fetahović.

Kaže da je reprezentaciju u to vrijeme bilo izuzetno teško sastaviti, jer komunikacije gotovo da nije bilo.

Navodi da je na igrama imao izuzetno jaku konkurenciju u ringu.

– Tamo su bili dobri bokseri i oni su bili moji protivnici. I dođem ja i pobijedim. Bilo je to čudno, nigdje se nisam takmičio i osvojim medalju. Svima je to bilo interesantno, u to vrijeme puno se pričalo o BiH, u smislu rata, krize. Tako su za nas znali, ali sportiste nisu poznavali – pojašnjava.

Fetahović, koji je sada trener u Bokserskom klubu Ilidža, mišljenja je da je današnja situacija u boksu u BiH loša, te da uspješan razvoj i kontinuitet zavisi od finansija i dobre organizacije.

– Financijska podrška je najvažnija a sve ostalo može se nadoknaditi. Bitna je i pomoć države naravno, jer se na taj način i ona promoviše. Mi smo najbolje moguće rezultate na međunarodnoj sceni napravili prošle godine. Oštećeni smo za dvije olimpijske norme. Trebali su Džemal Bošnjak i Adem Fetahović otići na Olimpijske igre i imali su realne šanse da naprave rezultat – navodi.

Zaključio je da su upravo Fetahović i Bošnjak trenutno dva najbolja takmičara ove plemenite vještine u Bosni i Hercegovini, posebno mladi Adem, dodavši da je za profesionalan boks potrebno mnogo truda, sredstava a prije svega rada i treninga.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.