Ostali sportovi

UFC 249

Gaethje pobijedio Fergusona i osvojio titulu u lakoj kategoriji

10/05/2020

UFC je ipak odlučio u strogo kontroliranim uvjetima održati ovaj event koji je na rasporedu bio 18. aprila, ali je prebačen za 9. maj

Justin Gaethje je u glavnoj borbi UFC-a 249 u praznoj dvorani u Jacksonvilleu pobijedio Tonyja Fergusona i osvojio titulu privremenog svjetskog prvaka u lakoj kategoriji.

Gaethje je dominirao od početka slavio tehničkim nokautom nakon što je sudija prekinuo borbu u petoj rundi i tako poštedio Fergusona dodatnih batina.

Iako svijet sporta stoji i ne održava se praktički nijedno takmičenje osim nekoliko manje atraktivnih nogometnih liga, UFC je ipak odlučio u strogo kontroliranim uvjetima održati ovaj event koji je na rasporedu bio 18. aprila, ali je prebačen za 9. maj.

Trebao je to biti veliki sudar svjetskog prvaka Khabiba Nurmagomedova i Tonyja Fergusona koji su se trebali sastati u petom pokušaju nakon što su prethodna četiri susreta otkazana iz raznih razloga. No, i peti put je borba otkazana zbog pandemije koronavirusa pa je umjesto Khabiba u program uskočio Justin Gaethje.
Ferguson je bio veliki favorit u ovoj borbi, ali je Gathje odlično otvorio borbu i dominirao prve dvije runde da bi ga Ferguson srušio aperkatom u drugoj rundi, no izazivača je spasilo zvono. Gaethje je došao k sebi i oporavio se da bi u trećoj rundi s tri strašna krošea vidljivo uzdrmao Fergusona koji je od tog trenutka počeo gubiti borbu.

Nakon tri runde Gaethje je imao prednost i koliko god je Ferguson pokušavao uzvratiti, nije uspio. Nakon kratkog napada Fergusona, Gaethje je pogodio još jedan kroše iz kojeg se Tony jedva izvukao, da bi minutu i 20 sekundi prije kraja Gaethje fantastičnom kombinacijom riješio meč. Nakon nekoliko snažnih direktova, Gaethje je nastavio udarati Fergusona koji više nije pružao vidljivi otpor i, iako je uspio ostati na nogama, sudija Herb Dean je prekinuo borbu.

Tako je Gaethje, osim titule privremenog prvaka, postao prvi izazivač Khabibu Nurmagomedovu.

“Znao sam da sam ubica kad sam ulazio u ovaj ring. Čovječe, stvarno sam dobar.

Komentari

Autor: Index.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.