Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šef Delegacije EU

Sattler: Morate imati političku volju za iskorake na evropskom putu

johann_sattler (1)

vi smo svjedoci različitih skandala, uključujući i nabavku respiratora i to su važna pitanja. Važna pitanja zato što se troše sredstva poreskih obveznika

Gost BHRT-a bio je Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, koji je, između ostalog, govorio i tome šta je glavna prepreka BiH na putu ka pridruživanju EU.

– Jednostavan odgovor na ovo pitanje bio bi da je najveća prepreka složeno uređenje ove zemlje. To bi bio lagan i jednostavni odgovor. Međutim, rekao bih da je možda pravi odgovor ili tačan odgovor politička volja. Morate imati političku volju za iskorake na evropskom putu. Zašto to govorim. Govorim iz razloga što je ova zemlja u prošlosti pokazala da je itekako spremna da donosi odluke kada postoji saglasnost. Podsjetite se prije deset godina okolnosti, kada je bilo riječi o liberalizaciji viznog režima. Trebalo je ispuniti uslove. Bosna i Hercegovina je to uradila. Nemojmo zaboraviti ni podnošenje zahtjeva za članstvo Evropske unije, popunjavanje gotovo četiri hiljade pitanja iz upitnika Komisije ili zahtjeva za članstvo ili sporazuma o roamingu. Dakle, sve su to stvari koje govore da je moguće praviti iskorake ako postoji politička volja. Ja bih rekao da u ovom trenutku imamo inicijativu koja je došla iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine da se naprave zaista istinski iskoraci na evropskom putu i vezano za 14 ključnih prioriteta iz mišljenja. Tako da mogu samo apelovati na sve domaće lidere da se ujedine oko ove inicijative. Vidjeli smo neke ohrabrujuće korake ove sedmice sa određenim sastancima uključujući jučerašnji sastanak predstavnika svih nivoa vlasti. Meni je bilo zadovoljstvo da vidimo sve snažniju političku podršku svih političkih subjekata u zemlji. To je prava šansa za iskorake, rekao je Sattler.

BHRT: Evropski put BiH zavisi od njenih političara i njihove spremnosti da idu ka tom putu. Koliko se bosanskohercegovački političari zalažu za vrijednosti, zakone i modele funkcionisanja u BiH? Prethodnih dana pojedini političari mijenjaju stavove koji se tiču Evropske unije. Kako to komentarišete?

Sattler: Prije svega, za Bosnu i Hercegovinu imate samo jedno mjesto za stolom. Dakle, može biti samo jedna vizija. Za ovu zemlju se to ne smije zaboraviti. Rekao bih istovremeno da mnogi domaći političari razumiju cijeli karakter procesa proširenja Evropske unije. To je proces koji temeljno mijenja društva. Znam iz moje rodne Austrije kada smo prolazili kroz proces proširenja, ono što je bitno je cijeli put ka članstvu na kojem se dešavaju one ključne promjene. Mislim da mnogi domaći političari to i razumiju. Ja znam da je nekada to teško vidjeti pošto je to jedna dugoročna perspektiva, ali evo mogu pozvati političare čak i ako ne vide perspektivu za sebe neka razmišljaju o svojim porodicama, svojim potomcima da žele da izgrade uslove za jednu zemlju koja će imati dobru budućnost, dobre perspektive, gdje će mladi moći stvarati porodice, graditi domove, graditi budućnost u ovoj zemlji i mislim da imamo sve sastojke za to.

BHRT: Po Vašem mišljenju, koje su to stvari koje je BiH dobro uradila po pitanju reformi, a gdje su najlošiji rezultati?

Sattler: Ne želim ovdje da budem neka učiteljica koja će ocjenjivati bilo koga, ali ima stvari gdje smo vidjeli napredak i stvari gdje je napredak izostao. Jedna od najupečatljivijih stvari su finansijski propisi, carinski i drugi propisi iz te oblasti. To su oblasti gdje je Bosna i Hercegovina uspjela usaglasiti rješenja koja su u skladu sa evropskim modelom. Dakle, to vrlo jasno vidimo. Neke stvari koje nedostaju, a vidimo to proteklih sedmica, recimo je kvalitetan zakon o javnim nabavkama. Svi smo svjedoci različitih skandala, uključujući i nabavku respiratora i to su važna pitanja. Važna pitanja zato što se troše sredstva poreskih obveznika. Morate imati adekvatne propise za javne nabavke. Jako puno dobivam poziva i upita od građana i medija da se novac troši nenamjenski i upravo zato sam apelirao na sve političare i već naredne sedmice ćemo pokrenuti jednu inicijativu sa svim strankama koje su zastupljene u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine da se radi na izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, koji je jedan od apsolutnih prioriteta. Još jedna od stvari koja ovako može zvučati suviše tehnički, ali vrlo je važno za poslovanje, a riječ je o elektronskom potpisu. Ako pitate privredna društva, to je izuzetno važno. To sve zemlje u Evropskoj uniji imaju, a bitne su i u Bosni i Hercegovini, jer vama olakšava život i poslovanje. Tu su dva primjera gdje ja svakako želim napredak i da već od sljedeće sedmice idemo sa inicijativama.

BHRT: Uprkos očiglednom zastoju evropskog puta Bosne i Hercegovine, zvanični Brisel i dalje pomaže Bosni i Hercegovini u prevladavanju kriza. Posljednja je pomoć Evropske unije u borbi protiv COVIDA-19 u vidu pomoći od 250 miliona eura, u vidu zajma, ali pod povoljnim uslovima. Šta bosanskohercegovačke vlasti moraju uraditi da bi ta sredstva postala operativna?

Sattler: Moram napraviti malu ispravku. Ovdje nije 250 miliona eura kredita koja jesu značajna podrška za prevazilaženje pandemije, već govorimo i o budžetskoj podršci koja će pomoći zbog smanjenja prihoda da prevaziđete ovu krizu. Naravno, imamo i dio kredita, ali nije to sve. Ima još i značajan dio sredstava tačnije 80 miliona eura bespovratnih sredstava, grantova koja su sredstva poreskih obveznika Evropske unije koja je besplatan novac, poklon koji vi dobivate. Korišten je i koristi se za nabavku i medicinske opreme, opreme za ličnu zaštitu, respiratora i tako dalje. To je jedna stvar. Drugi dio paketa je usmjeren na privredu, privrede koje su pod udarom koje su preko noći morale obustaviti poslovanje. Tu je riječ o turizmu i transportu. To su neke od oblasti kojima ćemo pružati podršku posebno u narednim sedmicama i mjesecima pomažući privredi da prevaziđe ove okolnosti. Da, jeste 250 miliona eura povoljnog kredita za budžet, ali i 80 miliona eura kao poklon kao bespovratna sredstva Bosni i Hercegovini da prevaziđe ovaj težak period. Dozvolite mi još da dodam da je ovo nezapamćena situacija, a podrška koju mi nudimo ne može se uporediti ni sa bilo kojom drugom vrstom pomoći i podrške. To je pokazatelj solidarnosti Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu.