Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kajakaški klub "Buk"

Goražde domaćin državnog prvenstva u kajaku na divljim vodama

gorazde kajakaski klub buk
Foto: Elma Geca/ Fena

“Preuzeli smo veliki teret i odgovornost ali mislim da ćemo odgovoriti zadatku, pripreme teku odlično. Očekujemo veliki odziv takmičara i vjerujemo da će svi biti zadovoljni”, kazao je Kadrić

Kajakaški klub “Buk” Goražde sredinom septebra bit će domaćin državnog otvorenog prvenstva BiH u kajaku na divljim vodama u disciplinama slalom, sprint i spust – klasik.

Predsjednik kluba Kenan Kadrić ističe da je organizaciju ovog događaja klubu povjerio Kajakaški savez BiH, a ovih dana intenzivirane su pripreme na postavljanju staze na lokaciji gradskih bukova u Omladinskoj ulici, kako bi sve proteklo na najbolji način.

-Prvobitni plan je bio da Kajakaški klub “Buk” organizuje samo državno prvenstvo u slalomu, ali u dogovoru sa Kajakaškim savezom BiH preuzeli smo odgovornost da organizujemo i državno prvenstvo u spustu, što su dvije potpuno različite kategorije. Preuzeli smo veliki teret i odgovornost ali mislim da ćemo odgovoriti zadatku, pripreme teku odlično. Očekujemo veliki odziv takmičara i vjerujemo da će svi biti zadovoljni – kazao je Kadrić.

Naglasio je da će sve biti spremno do 16 i 17. septembra kada će se održati ovaj događaj, kao dio programa obilježavanja Dana BPK i Grada Goražda. Rok za prijave za učešće na državnom otvorenom prvenstvu je 9. septembra do 18 sati.

Uporedo sa organizacijom, i naši kajakaši vrijedno se pripremaju kroz svakodnevne treninge. Imat ćemo takmičare u kategoriji pionira, kadeta i juniora, a biće tu i starijih u seniorskoj kategoriji i nadam se da ćemo postići zavidne rezultate. Konkurencija će biti jaka, očekujemo učesnike iz BiH, ali i Srbije, Sjeverne Makedonije i Slovenije, ali vjerujemo u naše momke i nadamo se medaljama – naveo je on.

Podsjetio je da su članovi KK “Buk” i na nedavnom Balkanskom klupskom prvenstvu u Sjevernoj Makedoniji ostvarili zapažene rezultate.

-Osvojili smo pet bronzanih medalja što je jako dobar rezultat kako pojedinačno tako i ekipno, a negdje su nas stotinske dijelile od medalja, a imali smo dovoljno bodova u kategoriji pionira gdje smo osvojili pehar za treće mjesto. Najveći problem kluba i dalje su prostorije i mislim da je krajnje vrijeme da se to riješi. Ove godine imamo finansijsku pomoć od BPK i Grada Goražda, ali moglo bi biti i bolje. Nedostatak prostorija nas koči u vrhunskom napredovanju jer nužne su svlačionice i adekvatni uslovi za naše mlade ljude na koje smo stavili akcenat u radu i to je prepreka za još bolji rad i rezultate kajakaškog kluba koji je brend grada Goražda – istakao je Kadrić.

Podsjetio je da tradicija kluba datira još od 1947. godine kada je formiran, a poslijeratni rad nastavljen je 1996. godine. Danas je “Buk” dio sistema zaštite i spašavanja u sastavu civilne zaštite.