Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pojašnjenje iz OHR

Schmidt odbacio mogućnost protjerivanja stranih sudija iz Ustavnog suda BiH

Christian Schmidt
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Christian Schmidt

Saopštenje iz OHR-a dolazi nakon novih najava iz bh. entiteta Republika Srpska, posebno njenog predsjednika Milorada Dodika, o potrebi donošenja zakonskih rješenja kojim bi se strane sudije protjerale iz Ustavnog suda BiH

Visoki predstavnik Christian Schmidt podsjetio je danas da, prema Ustavu BiH, međunarodne sudije u Ustavnom sudu BiH imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, na dužnost do 70. godine života, osim ako slobodnom odlukom podnesu ostavku ili budu razriješeni konsenzusom ostalih sudija.

Isto tako, prema Ustavu, zakon koji je usvojila Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine može samo promijeniti način imenovanja međunarodnih sudija, ali im ne može prijevremeno prestati mandat kako bi se zamijenili domaćim sudijama, navodi se u saopćenju objavljenom na stranici OHR-a.

Podsjećamo, u Ustavnom sudu BiH trenutno je troje stranih sudija.

ANGELIKA HELENE ANNA NUSSBERGER iz Njemačke rođena je 1963. godine, što znači da ne može biti zamjenjena još narednih 10 godina.

Sutkinja HELEN KELLER iz Švicarske rođena je 1964. godine što znači da joj mandat traje do 2034. godine.

Sudac LEDI BIANKU iz Albanije rođen je 1971. godine, što znači da če 70 godina napuniti 2041. godine.

Saopštenje iz OHR-a dolazi nakon novih najava iz bh. entiteta Republika Srpska, posebno njenog predsjednika Milorada Dodika, o potrebi donošenja zakonskih rješenja kojim bi se strane sudije protjerale iz Ustavnog suda BiH.