Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kobilj: Sudijski par iz Banje Luke prepreka za plasman u polufinale

rk bosna

Rukometni klub Bosna ne može da se pomiri s eliminacijom iz Kupa Bosne i Hercegovine. Iz tabora tog kluba navode da se njihove žalbe ne odnose na pobjedu Zrinjskog, koju prihvataju, nego na suđenje koje je bilo, kako navode, tendenciozno i tokom cijelog meča usmjereno protiv kluba iz Sarajeva.

Podnijeli su žalbu Rukometnom savezu BiH, i nadaju se da će njihov vapaj uroditi plodom zbog budućnosti rukometnog sporta BiH.

Predsjednik Skupštine RK Bosna Gordan Muzurović kaže da žele skrenuti pažnju na dešavanja koja su već dugo sastavni dio rukometa u BiH i zbog kojih se sve više sazivaju pres-konferencije, nego zbog samih utakmica.

– Ne smijete ovo tumačiti na način da Bosna ne zna da podnese poraz, koji je sastavni dio svakog sporta. Želimo da skrenemo pažnju javnosti zbog rukometa i sporta u cjelini. Ovo nije nešto novo, dešava se više godina, ali želimo da ukažemo na to kako bismo pokrenuli stvari s mrtve tačke, kako bi Rukometni savez počeo da djeluje – kazao je Muzurović na pres-konferenciji.

– Ne želimo ovdje da pričamo o našim sportskim prijateljima iz Mostara, ali hoćemo da pričamo o sramnom odnosu sudija i o svim stvarima koje se dešavaju prije, tokom i poslije utakmice. Desile su se određene stvari koje su direktno uticale na ishod. Željeli smo u polufinale, ali to nije bilo moguće zbog tendencioznog suđenja, materijalnih povreda pravila koje na direktan način utiču na rezultat. Tome treba stati ukraj. Vidimo šansu u narednom periodu kada treba da se konstituiše RSBiH, da se napravi apsolutna reforma, s posebnim akcentom na ovakve stvari – dodao je.

Potpredsjednik kluba Rijad Kobilj naglašava da još nisu izgubili nadu da mogu do polufinala, s obzirom na žalbu, ali ističu da se okreću prvenstvu preko kojeg vide šansu za izlazak u Evropu.

– Momci su fenomenalno iznijeli svoj dio tereta, ali nepremostive prepreke u vidu sudačkog para iz Banje Luke uskratili su im pravo da se plasiraju u polufinale. Pokušat ćemo žalbom doći do pravde, nije prvi put da bi se ponovila utakmica zbog ovakvih stvari. No, učinit ćemo sve da uđemo u završnicu prvenstva i tako krunišemo kvalitetnu sezonu. Zrinjskom nemamo šta zamjeriti, ali način na koji su prošli ne odobravamo – kazao je Kobilj.

Iskusni igrač Bosne Sidik Omerović ističe da u svojoj karijeri nije doživio suđenje kao što je bilo u Mostaru.

– Svi sanjamo da podignemo pehar, ali to neki ljudi ne dozvoljavaju. Čestitam Zrinjskom, ali žalosno je što se sve dešava u kontinuitetu. Sve je više žalbi klubova na suđenje, ne znam gdje sve ovo vodi – ističe Omerović.

Dodaje da Bosna svu pažnju sada preusmjerava na prvenstvo. Žele u narednih pet kola ostvariti pobjede i plasirati se u završnicu, odnosno ‘Final 4’.

– Nas čeka još pet kola i imamo jasan cilj. Kup je iza nas, prihvatili smo poraz, a već večeras dolazi nam Čelik. Oni su u dnu tabele, praktično već drugoligaši, ali nas to ne zanima. Idemo prema cilju, želimo “Final 4” i znamo da to možemo. Spremni smo i dat ćemo sve da osvojimo 15 bodova koji nas vode u završnicu – naglasio je.

Njegov kolega i kapiten Semir Memić ističe da su sudije Miljević i Petrović direktno utjecale na rezultat i njegovom timu onemogućile prolaz u polufinale.

– Od prve minute sasjekli su nam svaki napad, nakon 4-5 dodavanja dizali ruku za pasivni napad, poništili su nam čisti gol za prolazak dalje. Zgadilo mi se sve, ne znam čemu sve ovo vodi – kazao je Memić.

Posebno je ogorčen na pojedine igrače Zrinjskog koji su nekada igrali u Bosni, a koji su se, kako kaže, nekorektno ponašali, a pojedinci su željeli i fizički da se obračunaju s njegovim suigračima.

Pozvao je navijače da večeras dođu u dvoranu “Ramiz Salčin” i podrže ih u meču protiv Čelika, koji počinje u 19 sati.