Košarkaška reprezentacija definitivno bez Đedovića na Eurobasketu

kosarkaska-reprezentacija-bih-trening2

Seniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u dobroj atmosferi i odličnom raspoloženju u Sarajevu nastavlja sa pripremama za „Eurobasket 2015“ koji će se odigrati od 5. do 20. septembra ove godine.

Selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Duško Ivanović za Anadolu Agency (AA) kazao je da dosadašnje pripreme idu prema planiranom programu napominjući da će se odlično pripremiti do početka Eurobasketa.

“Za sada sve ide po planu. Služi nas sreća, nemamo povrijeđenih. Igrači su dosta spremni i rade zaista izvanredno. Nadamo se da u ovom periodom što nam je ostao i sa ovih 12 utakmica što imamo, da se možemo pripremiti dobro”, rekao je Ivanović.

Juniori su dokaz da se u BiH radi dobro

Istakao je da trenutno ne postoje šanse da Nihad Đedović zaigra za BiH na Evropskom prvenstvu, dok ga, kako je kazao, Jusuf Nurkić nije zvao.

kosarkaska-reprezentacija-bih-trening1

Na kraju je poručio kako košarkaši koji su se odazvali selektoru, i koji, kako je istakao, vrijedno rade na pripremama, imaju veliki optimizam i vjeru u sebe da mogu odigrati dobro na Eurobasketu.

“Nama ne treba nikakav poseban podstrek da mi vjerujemo da možemo nešto da uradimo. Ovi momci su došli ovdje s tom vjerom u sebe”, kazao je selektor BiH.

Rekao je kako je plasman juniorske košarkaške selekcije BiH u polufinale veliki uspjeh za bh. košarku.

“To je izvanredan uspjeh i dokaz da se u Bosni radi dobro i da ima puno talenata i da treba imati dobre uslove pa da imaju još bolje rezultate”, naglasio je Ivanović.

Igrači vrijedno rade tokom priprema

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Nedim Buza za AA je istakao kako on i njegovi saigrači vrijedno rade tokom priprema da bi se što bolje uigrali i pripremili za Eurobasket.

“Za sada radimo zaista odlično. Ušli smo u drugi ciklus priprema gdje se sada baziramo više na fizički dio. Svi igrači rade maksimalno, trudimo se maksimalno. Ovo je tek početak, tek se uigravamo, a mislim da će to vremenom biti i puno bolje i da ćemo su uigrati dosta bolje”, rekao je Buza.

Napomenuo je da selekcija BiH mora dati svoj maksimum nakon činjenice da Jusuf Nurkić, Mirza Teletović i Nihad Đedović neće moći igrati za reprezentaciju na predstojećem Evropskom prvenstvu.

kosarkaska-reprezentacija-bih-trening3

“Sigurno da će nam oni faliti jer to su naši glavni igrači. Ipak, možemo i moramo sada bez njih, tako da ćemo dati svoj maksimum. Trudit ćemo se maksimalno na Evropskom prvenstvu”, poručio je bh. košarkaš.

Košarkaši BiH će inače odigrati veliki broj prijateljskih utakmica u pripremnom periodu i učestvovati na pripremnim turnirima u Grčkoj i Turskoj, te Hrvatskoj.

Izabranici selektora Ivanovića po treći put uzastopno učestvovati na Evropskom prvenstvu, a koje će se odigrati u četiri zemlje, Francuskoj, Latviji, Njemačkoj i Hrvatskoj od 5. do 20. septembra.