BiH

Mujanović: Dobri radnici ne trebaju strahovati od novog Zakona o radu

01/08/2015

Analitičar u oblasti ekonomije i menadžmenta i stručnjak za tržište rada Erol Mujanović ocijenio je da iako nije savršen novi Zakon o radu Federacije Bosne i Hercegovine predstavlja veliki korak naprijed.

– Radi se možda i o najvažnijem segmentu reformskog paketa koji Evropska unija očekuje od BiH da bude usvojen i sproveden, a istovremeno radi se i o vrlo važnom testu za vlasti u BiH – izjavio je Mujanović za Fenu.

Za njega je najvažnije to što ovaj zakon daje mehanizam koji će pomoći poslodavcima i dovesti do većeg zapošljavanja.

– Konkurentne i moderne kompanije iz privatnog sektora su bezuvjetno podržale ovu inicijativu jer je prethodni pravi okvir bio nerealan, nepodnošljiv i neusklađen za zahtjevima modernog tržišta – podvukao je Mujanović.

Zakon o radu, smatra on, trebao bi donijeti više fleksibilnosti i mogućnosti u radu poslodavcima, a samim tim i više radnih mjesta, jer svaki poslodavac koji ima priliku da proširi i razvije svoje poslovanje će tako i uraditi.

– Loše strane zakona su uglavnom za osobe koje su navikle da primaju plaću, a da malo ili nimalo rade. Generalno gledajući, dobri i vrijedni radnici se ne moraju brinuti jer se za njih poslodavci bore – kaže ovaj analitičar.

Upozorio je da je na tržištu rada, kako domaćem tako i globalnom, prisutna nestašica talenata i to usprkos ogromnom broju nezaposlenih osoba tako da postoji količina, ali nedostaje kvalitet.

Naglasio je da donošenje zakona treba posmatrati iz šire perspektive, iako svako može naći po jednu ili više stavki u ovom zakonu koje su manje povoljne nego što je to bio slučaj ranije.

– Međutim, kao cjelokupan paket i pravni okvir koji regulira oblast rada i zapošljavanja ovaj zakon je mnogo bolji i napredniji od prethodnog i kao takav predstavlja korak naprijed za BiH na reformskom putu i na putu EU integracija. To je mnogo važnije od sitnih ličnih interesa- zaključio je u razgovoru za Fenu stručnjak iz ekonomije i menadžmenta Erol Mujanović.

Zakon o radu usvojen je u oba doma entitetskog parlamenta, a njegova primjena počet će nakon objavljivanja u Službenim novinama FBiH.

Komentari

2 Comments

  1. masutacu ojama

    01/08/2015 at 13:52

    Na nekom drugom meridijanu i paraleli da ali ovde ne druze,jer u bih debilni vlasnik firme zacrta da radnik nevalja pa promjeni 50 radnika za tri godine I pored toga neskonta da nije do radnika vec do njegovih menadzerskih(uostalom kad vidis da neko ponavlja jedan te isti postupak ocekujuci drugaciji rezultat ave to je jasno to be kreten) sposobnosti do orginalnosti jer najbolji se kopiraju prate oni uzimaju novac ostali mrvice drzis npr fast food

  2. Nisveta Elezovic

    01/08/2015 at 21:20

    Nemojte molim Vas! Poslodavci su i do sada radili kako i šta hoće. Niko ih nije kontrolisao ( ta manite ispekcije, nemojte molim vas). Ali sigurno ovo treba radničkoj klasi (mislim na industrijske radnike), čuvali su "svoje" firme da imaju gdje raditi, nisu tražili ni plate veće nego koliko im poslodavac ili gazda udijeli, regres-misaona imenica, ta nema gazda para, ma radiću 16 satim a gazda prijavi na 4 sata…neka samo da firma opstane . Koji je gazda platio prekovremeni radniku, koji je dao 18 dana godišnjeg odmora i td. i td. Nemojte molim vas sve te priče su više nego bljutave. Oprostite molim Vas na izrazu ali blaži nemam.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.