Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mundobasket

Kraj za aktuelne svjetske i evropske prvake, poznati svi parovi četvrtfinala

spanija kanada
Foto: FIBA

Španija je bolje otvorila utakmicu i vodila je stalno, sve do finiša posljednje četvrtine

Aktuelni svjetski i europski prvak Španija ispao je s SP-a. Kanada je u ključnom dvoboju za prolaz među osam najboljih slavila 88:85. Kako je Latvija danas ranije svladala Brazil 104:84 i iz te je grupe prva osigurala prolaz, jasno je bilo da će duel Kanade i Španije biti ključan da vidimo ko će uz Latvijce dalje.

Španija je bolje otvorila utakmicu i vodila je stalno, sve do finiša posljednje četvrtine. Brooks je tricom izjednačio na 80:80, a nakon odlične odbrane Kanađana Shai Gilgeous-Alexander je zabio za prednost Kanade.

Neizvjesna završnica

Selektor Španije Scariolo je zvao minutu odmora, ali njegova ekipa ni nakon toga nije uspjela zabiti, pa Shai Gilgeous-Alexander zabija za +4. Španci su se probali vratiti tricom Aldame pet sekundi prije kraja, ali Gilgeous-Alexander je opet precizan s linije slobodnih bacanja i svojoj ekipi donosi veliku pobjedu.

Shai Gilgeous-Alexander je za Kanadu postigao 30 poena i imao je 7 asistencija, 4 skoka i 3 ukradene lopte, a odlično su odigrali i Dillon Brooks (22p, 5s) te RJ Barrett (16p, 5s). Willy Hernangomez je kod Španije postigao 25 poena i imao 6 skokova.

Parovi četvrtfinala

Tako su poznati svi parovi četvrtfinala. Srbija i Litvanija će igrati u utorak od 10.45 minuta u Manili, kao i SAD – Italija (14:40). Dan kasnije Kanada igra protiv Slovenije, dok Njemačka igra protiv Latvije.