Mileusnić očekuje plasman u finale EP-a i normu za Rio

dejan-mileusnić

Nastup bh. atletičara na evropskom prvenstvu u Amsterdamu pobuđuje izuzetnu pažnju sportske javnosti u Bosni i Hercegovini. Prvi će u srijedu, 6. jula, u popodnevnima satima na zaletište u bacanju koplja izaći Dejan Mileusnić, koji u posljednje vrijeme, iako je imao problema s povredama, redao dobre rezultate.

Posljednji od njih je ostvario u Splitu, kada je imao hitac od 78,80 m, a na Balkanskom prvenstvu imao je jedan hitac oko 82 metara uz mali prestup. Bh. rekorderu je na ovom evropskom prvenstvu cilj ulazak u finale, ali i ispunjavanje norme za olimpijske igre u Riju.

– Nadam se da će mi ruka i tijelo dozvoljavati da se zagrijem i da bacim taj hitac koji će biti dovoljan da uđem u finale. U izvanrednoj sam formi i ako se sve posloži mogu daleko baciti. U Splitu sam daleko bacao, i ako ponovim to, očekujem normu za Rio. Ako ruka posluži nastojati ću da obradujem sve koji vjeruju u mene i da izborim još jedno veliko takmičenje – kazao je za Fenu Dejan Mileusnić.

Dan uoči polaska za Amsterdam on je imao mali peh, jer ga je u desnu ruku ugrizla pčela. Ruka mu je natekla i nije mogao uzeti koplje, jer prsti “nisu slušali”.

Hladne obloge su smanjile otečeni zglob desne ruke i trener Mehmed Skender, koji će biti u Amsterdamu s našim atletičarima, vjeruje da će se do nastupa u kvalifikacijama sve vratiti u ranije stanje.

Optimizma među trenerima i sportskim radnicima ne nedostaje i očekivanja su zaista velika, jer ove godine imamo evropski kvalitet. Od pet takmičara na prvenstvu se očekuje da najmanje dva, možda i tri, uđu među najboljih osam u finalnima natjecanjima, a nadati se i prvoj medalji sa evropskog prvenstva.

U petak nastupa Amel Tuka, a najbolji evropski trio u bacanju kugle Kemal Mešić, Hamza Alić i Mesud Pezer takmiči se u subotu.