Ostali sportovi

Miško Ražnatović: U nogometu je 1.000 transfera, a 1.010 pravila

21/09/2015

Za njega kažu da može da proda svakog košarkaša. Kažu i da je toliko moćan da postavlja i smjenjuje trenere, bira igrače selektorima.

Agencija Miodraga – Miška Ražnatovića, “Beobasket” nastala je prije tačno dvije decenije. U intervjuu za beoradski Blic, Ražnatović je između ostalog govorio i o tome kakva je razlika između nogometa i košarke.

CRVENA ZVEZDA vs VALENCIA

“U nogometu se ljudi ne ponašaju na način na koji sam ja navikao. Košarkaška je u pogledu odnosa prema agentima apoteka, 10 procenata si dobio od transfera koje podijeliš uglavnom sa lokalnim agentom, nema devet niti 11. Za NBA je četiri odsto, vrlo su jasna pravila, rijetka su obeštećenja i kada ih ima, uzima ih klub. U nogometu je 1.000 transfera, a 1.010 pravila.

Ražnatović je vrlo aktivan na društvenoj mreži Twitter…

“Ranije je agencija preko sajta komunicirala sa javnošću. Twitter tu komunikaciju podiže na viši nivo. Informisanje javnosti putem Twittera da je neki transfer završen predstavlja za mene neku vrstu rituala kojom označavam gubitak jedne brige zvane pronalaženje posla za igrača.

Nisam puno znao o Twitteru i slučajno sam počeo. Danas imam više od 18.000 pratilaca, najviše u Turskoj. Kada napišem “Noć kada je jedan maratonac postao maneken” to je način da preduhitriš Milano koji ne dozvoljava da objaviš transfer prije njih. Ili kada napišem da je “Najdeblji zamijenio najvišeg” (Sofoklis Schortsanitis umjesto Boban Marjanović), pokazujem neku vrstu duhovitosti za koju svi misle da je nemam, jer sam namršten 24 sata dnevno.

Kada je Jokić trebalo da ide u NBA, rok za povlačenje sa drafta je do ponoći, a ja sam u 10 ujutro stavio da se povlači, iako to nisam uradio, svi timovi su uspaničeno zvali, buneći se. Objasnio sam im da mi niko nije dao garanciju i da nemam izbor, a epilog je bio davanje garancije Denver Nuggetsa u sljedećih nekoliko sati. Naravno, Jokić je ostao na draftu (smijeh). Tako je i Twitter odigrao ozbiljnu ulogu u Jokićevom draftu.”

misko-raznatovic (1)

Na pitanje da li postoje šanse da kao menadžer uđe u NBA tržište, Ražnatović je kazao:

“Ne, to je nemoguće. Druga su pravila, drugi biznis, moraš da budeš tamo. Bio sam skoro u nekom klubu sa tamošnjim partnerom, možda i najboljim u Americi. Pola četiri je ujutru i zvoni mu telefon. Pitam ga ko je, kaže: “Tyson Chandler. Tetka hoće da ga sutra posjeti, moram da mu sredim kartu.”

Ostao sam u šoku i pitao: “Jel’ moguće da ti u ova doba moraš time da se baviš?” A, on mi kaže: “Vidi, ako neću ja, hoće hiljadu drugih.” To je suština. Zato je ovih dana potpisao dva nova klijenta, i to kakva – LaMarcusa Aldridgea i Joea Johnsona. Ja imam NBA licencu, ali u procentima, da se preorijentišem na NBA košarku, šanse su nula”, kazao je Ražnatović.

Inače, Beobasket je agencija za koju se vezivala i sarajevska Bosna, prije nego je krenula u sunovrat.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.