Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Musa: Nakon SP priključujem se seniorskoj reprezentaciji

kadeti pandza musa (1)

Kapiten kadetske košarkaške reprezentacije BiH Džanan Musa u razgovoru za Interview 20 urednice i voditeljice Sanele Prašović-Gadžo kazao je da je njegov talenat brusio bivši košarkaš a sadašnji član Uprave Košarkaškog saveza BiH Sejo Bukva, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Na upit  zašto je izabrao igrati u Cedeviti iz Zagreba, a odbio Olympiacos iz Grčke, Musa je pojasnio da je u posljednji momenat sve promijenjeno.

– To je već bilo gotovo na papiru i išao sam tamo na ljekarske preglede u Atinu, sve sam riješio, prošao sam testove, došao je ugovor i 15 minuta prije mog stavljanja potpisa na papir došla je ponuda od Cedevite koliko god treba da se sruši Olympiakos da bih ja došao tamo. To je već jedan pokazatelj na početku da su oni dosta zagrizli za mene i da žele da ja budem njihov član i to je meni imponovalo, pogotovo što sam blizu kući, jezička barijera nije problem, tako da sam se ipak odlučio za Zagreb, ima vremena za veće podvige, gdje ja iz Cedevite odmah planiram u NBA. Mislim da sam ja izabrao pametniji i bolji put za sebe jer već sljedeće sezone očekuju se velike stvari od mene i ja ću dati sve od sebe da se nekako izgradim već do 18. godine da mogu parirati u NBA i da se izgradim kao igrač i kao nosioc uz još neke igrače u A reprezentaciji.

musa

O odlasku u NBA ligu nada se za neke dvije godine.

– Nadam se za dvije godine, do tada ostajem u Cedeviti ma kakva ponuda došla, u Cedeviti sam jako sretan i zadovoljan i s njima želim ispuniti sva njihova očekivanja i da sam na raspolaganju klubu. Kad bi došli i vidjeli kako se odnose prema jednom 17 godišnjaku, to je jedna organizacija, Cedevita ima 6 dvorana i oni jednostavno grade igru kroz mlade igrače kao što se pokazalo ove godine gdje smo imali 3 ili 5 igrača ispod 20 godina, tako da igrati Euro ligu sa mladim igračima jako je hrabro i u narednom periodu želim da izgradimo taj neki put uz još nekoliko mladih igrača da svi u Evropi vide kako se može uz mlade igrače dostići veći nivo.

Na pitanje da li su mu nudili senirosku poziciju u reprezentaciji, Musa je kazao:

– Da, tačno. Moram naglasiti da se ove godine ja već priključujem seniorskom timu nakon U-17 prvenstva. Nakon Svjetskog prvenstva idem na odmor u Bihać 20 dana i onda idem u seniorsku reprezentaciju za kvalifikacije za naredni Eurobasket. S Teletovićem sam neki dan pričao o reprezentaciji i stariji suigrači me vole jer ja donosim neku radost u svlačionicu i kada izgubimo ja zbijem neku šalu i svi se smijemo, jednostavno volim da me prihvate stariji igrači, to je nešto posebno kad ste najmlađi, a svi se obraduju kada uđete u svlačionicu.

dzana musa

Musa je ispričao kako je selektoru Josipu Pandži bilo nositi se s njim i njegovim saigračima iz reprezentacije:

– U početku jako loše jer mi smo došli kao individualci, Njegoš Sikiraš je bio zvijezda u svom timu, ja sam bio zvijezda u svom timu, Sani Čampara je bio zvijezda u svom timu, ali mi nismo bili svjesni da su tu i Josip Pandža i Enes Numanović zvijezde, tako da kod njih nema zvijezda. Mi smo došli i pokušali da izgradimo nešto svoje, ali nismo uspjeli, vrlo brzo je on nas spusto na zemlju i pokazao gdje smo mi zapravo i upravo zbog toga što su nas spustili na zemlju i pokazali nam pravi put kojim moramo ići na Evropskom prvenstvu i osvojili smo na kraju – kazao je Musa.

Inače, kadetsku reprezentaciju od 23. juna do 3. jula očekuje Svjetsko prvenstvo u Španiji, a nakon osvojenog zlata na Evropskom prvenstvu 2015. godine ništa manje se ne očekuje ni od ovog takmičenja.