Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

peking

Nestala kineska teniserka Peng Shuai pojavila se danas u javnosti

New Project (18)
FOTO: China Open

Ona se vidi kako stoji pored terena, maše i potpisuje velike komemorativne teniske loptice za djecu

Nestala kineska teniserka Peng Shuai pojavila se danas u javnosti na turniru za mlade u Pekingu, pokazuju snimci organizatora, a vladajuća Komunistička partija pokušava odagnati strahovanja iz inostranstva dok u Kini suzbija informacije o Peng od kada je optužila visokog zvaničnika Zhang Gaolija za seksualni napad.

Na snimku koji su objavili organizatori China Opena na društvenoj mreži Weibo ne spominje se nestanak Peng Shuai niti njene optužbe.

Ona se vidi kako stoji pored terena, maše i potpisuje velike komemorativne teniske loptice za djecu.

Urednik “Global Timesa”, kineskog državnog medija, objavio je dvije snimke Peng Shuai, a poznate kineske teniserke koja se i dalje vodi nestalom, na drugoj snimcima se vidi u restoranu u društvu trenera i prijatelja.

Njeno pojavljivanje uslijedilo je nakon objave urednika partijskog lista jučer na Twitteru, društvenoj mreži koju ne može da vidi većina internet korisnika u Kini, da će se ona “uskoro pojaviti u javnosti”.

Međutim, ponovo se javio direktor WTAorganizacije, Steve Simon, koji ne vjeruje da je Peng slobodna i bez vanjskih pritisaka.

– Drago mi je što vidim snimke na kojima je Peng, ali i dalje je nejasno je li slobodna i može li sama donositi odluke, bez iznude ili vanjskih utjecaja. I dalje sam zabrinut za njeno zdravlje i sigurnost, rekao je Simon, koji je već zaprijetio Kini oduzimanjem domaćinstva svih WTA turnira toj zemlji.

Vladajuća stranka, izgleda, pokušava smiriti zabrinutost oko Peng bez priznavanja da je nestala pošto je ovog meseca optužila visokog člana vladajuće partije Zhanga Gaolija da je prisilio na seks.

Njen nestanak i šutnja vlade na apele za informaciju podstaklo je pozive za bojkot Zimske olimpijade u Pekingu u februaru, što je prestižni događaj za Komunističku partiju.

Peng Shuai je na društvenoj mreži Weibo 2. novembra objavila je da ju je nekadašnji premijer Kine Zhang Gaoli prisiljavao na seks uprkos ponovljenim protivljenjima nakon jednog teniskog meča prije tri godine. Ona je rekla da je Zhangova supruga tada “stražarila ispred vrata”.

Ona je navela da je s nekadašnjim utjecajnim članom Komunističke partije jednom imala seksualni odnos prije sedam godina i da je “nakon toga imala osjećanja prema njemu”. Peng je dodala da nema dokaze za sve što je napisala.

Njene poruke obrisane su oko pola sata poslije objavljivanja. Naknadni postovi, komentari i ključne riječi kao “tenis” blokirane su s kineskog interneta, kao i sve vijesti u vezi s Peng. Od tada niko nije vidio ni čuo Peng Shuai.

Vladajuća komunistička partija suočavala se sa sve većim apelima teniskih zvijezda i zvaničnika da dokaže da je Peng, trostruka učesnica Olimpijskih igara i bivša prva teniserka svijeta u dublu, sigurna i da joj dozvoli da govori slobodno.

Rasprave o njenoj optužbi su obrisane s web sajtova u Kini. Portparol vlade je u petak demantovao bilo kakvo znanje o tim optužbama. Internet filteri vladajuće stranke također blokiraju većinu ljudi u Kini da vide druge društvene mreže u inostranstvu i većinu globalnih televizijskih mreža.

U petak je zaposleni kineske državne televizije objavio na internetu fotografije teniserke Peng Shuai u novom pokušaju da se odagna zabrinutost zbog njenog nestanka. Svjetske agencije navele su da nije moguće utvrditi kada su te fotografije snimljene.