Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Peng Shuai

Oglasila se kineska teniserka čiji nestanak je zabrinuo mnoge

peng shuai

Objasnila je da je sigurna i dobro, da živi u svom domu u Pekingu, ali da bi voljela da se njena privatnost poštuje u ovom trenutku”

Kineska teniska zvijezda Peng Shuai rekla je da je sigurna i dobro u videopozivu u nedjelju (21. novembar), naveo je Međunarodni olimpijski odbor (MOO).

U saopćenju MOO-a navodi da je predsjednik organizacije Thomas Bach razgovarao s Peng 30 minuta.

“Ona je dobro, što je naša glavna briga”, navodi se u saopćenju.

Peng Shuai (35) nestala je iz očiju javnosti skoro tri sedmice nakon što je iznijela optužbe za seksualno zlostavljanje visokog kineskog ministra, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Njeno odsustvo izazvalo je široku zabrinutost, a međunarodne sportske zvijezde i vlade pozvale su Kinu da pruži dokaz da je sigurna.

“Na početku 30-minutnog razgovora, Peng Shuai je zahvalila MOO-u na brizi o njenoj dobrobiti”, navodi se u saopćenju organizacije.

“Objasnila je da je sigurna i dobro, da živi u svom domu u Pekingu, ali da bi voljela da se njena privatnost poštuje u ovom trenutku”, dodaje se.

“Ona trenutno više voli provoditi vrijeme s prijateljima i porodicom”, navodi se. “Ipak, ona će nastaviti da se bavi tenisom.”

Saopćenje MOO-a je također uključivalo sliku videopoziva koji se odvijao, na kojoj je viđena Peng kako se smiješi u kameru.

Peng Shuai je na društvenoj mreži Weibo 2. novembra navela da ju je nekadašnji premijer Kine Zhang Gaoli (Džan Gaoli) prisiljavao na seks usprkos ponovljenim protivljenjima poslije jednog teniskog meča prije tri godine. Ona je rekla da je Zhangova supruga tada “stražarila ispred vrata”.

Peng je navela da je s nekadašnjim utjecajnim članom Komunističke partije jednom imala seksualni odnos prije sedam godina i da je “nakon toga imala osjećanja prema njemu”. Peng je dodala da nema dokaze za sve što je napisala.

Njene poruke obrisane su oko pola sata nakon objavljivanja. Naknadne objave, komentari i ključne riječi kao “tenis” blokirane su s kineskog interneta, kao i sve vijesti u vezi s Peng.

Organizatori turnira u ženskoj i muškoj konkurenciji, brojni bivši i sadašnji igrači, među kojima i prvi tenisač svijeta Novak Đoković, zatražili su istragu povodom navoda Peng o seksualnom zlostavljanju.

Kao što je uobičajeno za kineske političare, 75-godišnji Zhang se nakon odlaska u penziju 2018. godine povukao iz javnog života.

Peng je osvojila 23 titule u dublu, uključujući Wimbledon 2013. i Roland Garros 2014. godine. Ona nije igrala od februara prošle godine u Kataru, prije nego što su počela zatvaranja i otkazivanja turnira zbog pandemije korona virusa.

Trostruka je sudionica Olimpijskih igara, 2008., 2012. i 2016. godine.